Με Δελτίο Τύπου που αποστέλλει το επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών κάνει γνωστή τη θέση του Προέδρου του, κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, σε σχέση με την απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει το λιανεμπόριο από τη Δευτέρα 5 Απριλίου, εφιστώντας την προσοχή στη σημαντική καθυστέρηση που σημειώθηκε και στην αναγκαιότητα για άμεση δρομολόγηση της επαναλειτουργίας της Εστίασης.

Διαβάστε το Δελτίο Τύπου:

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 01.04.2021
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΔΡΑ: Πανεπιστημίου 44 & Χαρ. Τρικούπη, Αθήνα 106 79

Τηλ:(+30) 210-3380200 

  
______________
THE HELLENIC REPUBLIC
ATHENS’ CHAMBER OF TRADESMEN
HEAD OFFICE: 44 Panepistimiou st. & Har. Trikoupi, Athens 10679

Tel:(+30) 210-3380200 

 
www.eea.gr  eea@eea.gr     

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Θέμα: Γ. Χατζηθεοδοσίου: «Καθυστέρησε πολύ το άνοιγμα, πρέπει να αναπληρωθεί ο χαμένος χρόνος»

Χαιρετίζουμε την απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει επιτέλους το λιανεμπόριο από τη Δευτέρα 5 Απριλίου. Πρόκειται για μία εξέλιξη που μπορεί να δώσει πνοή στο επιχειρείν και την οικονομία, προστατεύοντας παράλληλα τη δημόσια υγεία, καθώς το άνοιγμα θα γίνει υπό αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα. Δεν μπορούμε όμως να παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου καθυστέρησε σημαντικά. Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών είχε ζητήσει εδώ και μήνες τη λήψη αυτής της απόφασης. Αν είχε ανοίξει από τότε, είναι βέβαιο ότι θα αντιμετώπιζαν λιγότερα προβλήματα σήμερα οι επιχειρήσεις του κλάδου, ενώ εκτιμώ ότι θα ήταν μειωμένος και ο αριθμός των κρουσμάτων. Με συντεταγμένο τρόπο λειτουργίας της αγοράς, δεν υπήρχε περίπτωση διασποράς του κορονοϊού. Αντίθετα, προτιμήθηκε να παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα και ο ιός να κάνει «πάρτι» σε πλατείες, παραλίες και πολυσύχναστους δρόμους. Υπάρχει πιο τρανή απόδειξη ότι το επιχειρείν δεν είχε την παραμικρή ευθύνη για την έξαρση της πανδημίας;

Εκτός όμως από την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου, είναι αναγκαίο να δρομολογηθεί και η επαναλειτουργία της εστίασης, ενός κλάδου που έχει παραμείνει ανενεργός για μήνες και οι επιχειρήσεις του βρίσκονται κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού. Και αυτό το άνοιγμα πρέπει να γίνει βάσει ενός ολοκληρωμένου σχεδίου το οποίο περιμένουμε να ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Όπως περιμένουμε να στηρίξει το σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε όλη αυτή τη διαδικασία επανεκκίνησης. Γιατί αυτό που πρέπει να γίνει ξεκάθαρο είναι ότι δεν θα εξαφανιστούν ως δια μαγείας τα προβλήματα τώρα που ανοίγουν τα καταστήματα ή που θα ανοίξει το επόμενο διάστημα η εστίαση. Τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί είναι δυσθεώρητα, η αγορά θα χρειαστεί χρόνο για να επανέλθει σε μία κανονικότητα και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν περισσότερη ανάγκη από ποτέ για να καταφέρουν να αντέξουν. Για αυτό και ασκούμε πιέσεις προς την κυβέρνηση για το «κούρεμα» οφειλών. Μόνο έτσι θα μπει ένα «φρένο» στα λουκέτα που σίγουρα θα έρθουν και στην εκτίναξη των ποσοστών ανεργίας.

Για τη βελτίωση του οικονομικού και επιχειρηματικού κλίματος μπορεί η κυβέρνηση να επενδύει στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης που ανακοίνωσε χθες, όμως θα πρέπει να δούμε με κάθε λεπτομέρεια τις δράσεις που σχεδιάζει και πως αυτές θα ενισχύσουν την προσπάθεια βιωσιμότητας των επιχειρήσεων μας. Σίγουρα 

 

ήταν θετική η αναφορά του πρωθυπουργού στο ρόλο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, χαρακτηρίζοντας τες ως «ραχοκοκαλιά της επιχειρηματικότητας», όμως περιμένουμε απτές αποδείξεις.

Για την ώρα, εμείς ως Επιμελητήριο, καλούμε επιχειρήσεις, επαγγελματίες, εργαζόμενους και καταναλωτές, να ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες των ειδικών ώστε το επικείμενο άνοιγμα της αγοράς να γίνει χωρίς το παραμικρό υγειονομικό ρίσκο. Και παράλληλα προτρέπουμε τους πολίτες να στηρίξουν τα μικρά μαγαζιά και την τοπική οικονομία της γειτονιάς τους. Εμείς ως Διοίκηση του Ε.Ε.Α. θα βρεθούμε ξανά δίπλα τους, διανέμοντας τις επόμενες ημέρες προστατευτικές μάσκες και αντισηπτικά. Είναι η στιγμή που κυβέρνηση, κόμματα, φορείς, επιχειρήσεις και κοινωνία πρέπει να σχηματίσουμε ένα ενιαίο μέτωπο ώστε να αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά, την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία. Είναι ο μόνος τρόπος ανάκαμψης της οικονομίας μας. Αν θέλουμε να έχουμε μέλλον ως χώρα. 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΤΖΗΘΕΟΔΟΣΙΟΥ

 

 

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *