Πιέσεις σε όλη την αλυσίδα παραγωγής και πώλησης από την κατακόρυφη αύξηση του κόστους που πλέον περνά και στους καταναλωτές

Στην αρχή ήταν η σημαντική αύξηση των πρώτων υλών, στην οποία σχεδόν παράλληλα προστέθηκε το αυξημένο δια θαλάσσης μεταφορικό κόστος το οποίο επταπλασιάστηκε! Πλέον ήρθε και η κατακόρυφη αύξηση του ενεργειακού κόστους για να δημιουργήσει ένα «εκρηκτικό κοκτέιλ» που βάζει στο κρεβάτι του Προκρούστη όχι μόνο την παραγωγή, καθότι βιομηχανίες και κατασκευές ήδη από τον περασμένο Μάιο νιώθουν τις σοβαρές ανατιμήσεις, αλλά και τον καταναλωτή, ο οποίος έρχεται πλέον αντιμέτωπος με την κατακόρυφη αύξηση του κόστους ζωής.

Σε αυτό το domino effect ο κίνδυνος πλέον για την πορεία της ίδιας της οικονομίας μεγαλώνει, αφού τόσο μεταποιητικές επιχειρήσεις όσο και καταναλωτές βλέπουν το ταμείο τους να αδειάζει…

Η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους φαίνεται πως ήταν το κερασάκι για τις βιομηχανίες και τις βιοτεχνίες της χώρας που ήδη προσπαθούσαν να απορροφήσουν τους τελευταίους μήνες το αυξημένο κόστος από τις αυξήσεις των πρώτων υλών, των υλικών συσκευασίας, αλλά και του μεταφορικού κόστους.

Σε σχέση με πέρυσι, όπως μαρτυρούν τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, έχουν να αντιμετωπίσουν ένα αυξημένο κόστος παραγωγής 13,1%, σύμφωνα με τον Γενικό Δείκτη Τιμών Παραγωγού του Αυγούστου. Μόνο που για ένα μεγάλο κομμάτι της βιομηχανίας αυτό το ποσοστό φαντάζει πολύ μικρό με βάση το είδος δραστηριότητας, αλλά και την κατανομή του κόστους.

Έτσι, λοιπόν, το κόστος παροχής ρεύματος, φυσικού αερίου και κλιματισμού στις βιομηχανίες της χώρας εμφανίζεται αυξημένο 71,8%, τα προϊόντα διύλισης πετρελαίου 58,2%, η κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού 20,7%, η εξόρυξη μεταλλευμάτων 18,9% και η παραγωγή βασικών μετάλλων 15,7%.

«Δυστυχώς έχουμε μπροστά μας τέσσερα δύσκολα χρόνια για τις βιομηχανίες αναφορικά με τις τιμές της ενέργειας, που αποτελεί και το βασικό λειτουργικό μας κόστος», εξηγούσε την περασμένη εβδομάδα το εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. του ομίλου Viohalco, πρόεδρος του Ομίλου ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και πρόεδρος της σύμπραξης «Ελληνική Παραγωγή» Μιχάλης Στασινόπουλος, χωρίς να κρύβει την ανησυχία του συνολικά για τις συνέπειες που θα αντιμετωπίσει ο κλάδος. Πάντως ο όμιλος ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, όπως έλεγε αργότερα ο οικονομικός διευθυντής του Σπύρος Κοκκόλης, εκμεταλλευόμενος την ήδη ανταγωνιστική του θέση στην παγκόσμια αγορά έχει επιλέξει να μετακυλίει άμεσα στους πελάτες του το αυξημένο κόστος που καλείται να σηκώσει.

auksiseis_thema__2_

Προειδοποιήσεις για λουκέτα

Κάτι ωστόσο που δεν μπορούν να κάνουν και οι μικρότεροι παίκτες. «Η αύξηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας και συνεπακόλουθα των πρώτων υλών και του κόστους μεταφοράς επηρεάζει αρνητικά την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών μας και το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο σε διεθνείς αγορές στις οποίες τα δικά μας προϊόντα ανταγωνίζονται προϊόντα προερχόμενα από τρίτες χώρες, οι οποίες δεν επιβαρύνονται με το έμμεσο κόστος εκπομπών CO2», σχολιάζει στο «ΘΕΜΑ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος Θανάσης Σαββάκης.

Και προσθέτει: «Η ανεπιθύμητη αυτή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ αόριστον, διότι οι αντοχές της εγχώριας βιομηχανίας και ειδικά των μικρομεσαίων μεταποιητικών επιχειρήσεων με έδρα την ελληνική περιφέρεια δεν είναι μεγάλες, μετά από δυο σημαντικές κρίσεις που έχουν διαρκέσει περισσότερο από μια δεκαετία. Το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί κεντρικά, με αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η αντιστάθμιση των διαρκών αυξήσεων στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να γίνει άμεσα, καθώς ο κίνδυνος παύσης λειτουργίας αρκετών επιχειρήσεων είναι μεγάλος», προειδοποιεί.

Τρόφιμα

Ηδη πάντως τα περιθώρια για πολλούς έχουν στενέψει και προχωρούν σε τροποποιήσεις της τιμολογιακής τους πολιτικής ακόμα και στον χώρο των τροφίμων, που έως σήμερα είχαν επιδείξει μία ανθεκτικότητα λόγω του όγκου των πωλήσεων που κατάφεραν να έχουν μέσα στην καραντίνα.

Για παράδειγμα, ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων Πίνδος κοινοποίησε στους πελάτες του, ήδη από την 1η Οκτωβρίου, τους νέους τιμοκαταλόγους που προβλέπουν αυξήσεις 6%-7%.

Οπως εξηγούσε ο γενικός διευθυντής του Συνεταιρισμού Λάζαρος Τσακανίκας, το μεγάλο πλήγμα που έχει δεχθεί ο συνεταιρισμός είναι η αύξηση του κόστους των ζωοτροφών κατά 50%.

Καμπανάκι για τα αυξημένα κόστη που αντιμετωπίζουν χτύπησαν αρκετές εισηγμένες στο Χ.Α. εταιρείες κατά την πρόσφατη δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων α’ εξαμήνου. Μεταξύ αυτών, η Μύλοι Λούλη, η Μύλοι Σαραντόπουλου καθώς και η ΚΡΙ ΚΡΙ.

Ο λόγος που ακόμα δεν έχει εκδηλωθεί ένα μαζικό κύμα ανατιμήσεων σε βασικά είδη έγκειται και στην προνοητικότητα πολλών βιομηχανιών, που κατάφεραν να αποθεματοποιήσουν στην αρχή του ράλι των διεθνών τιμών. Ενα ράλι που έχει στείλει τον παγκόσμιο δείκτη τιμών τροφίμων που καταρτίζει ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα ετών. Σημειωτέον ότι από πέρυσι έχουν αυξηθεί οι χρηματιστηριακές τιμές της βρώμης κατά 115%, του φοινικέλαιου 70%, του καφέ 79%, της ζάχαρης 45%, των σιτηρών 25% και της σόγιας 18%.

Μία από τις εταιρείες που έκαναν αποθεματοποίηση είναι η Αφοί Κ. Καραγεωργίου ΑΒΕΕ – 3 άλφα, όπως έλεγε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Αγης Καραγεωργίου. «Προσπαθούμε να απορροφήσουμε το αυξημένο κόστος και μέχρι τώρα το έχουμε καταφέρει. Ωστόσο, πραγματικά η κατάσταση είναι οριακή και παρακολουθούμε μέρα τη μέρα την πορεία της αγοράς, με δεδομένο ότι η μέση αύξηση στις τιμές πρώτων υλών είναι κοντά στο 70%», εξηγούσε. Η εκτίμησή του μάλιστα είναι ότι η εταιρεία, κυρίως χάρη στην αποθεματοποίηση, έχει περιθώριο ως τα Χριστούγεννα περίπου για να προβεί σε ανατιμήσεις.

Πάντως με βάση τα σημερινά δεδομένα, άλευρα, ζυμαρικά, προϊόντα ζύμης φέρονται να φλερτάρουν με διψήφιες αυξήσεις. Γύρω στο 5% φαίνεται πως θα είναι σε πρώτη φάση η επιβάρυνση στον καφέ και 10% στα αναψυκτικά, μια και τον δρόμο των αυξήσεων που πήρε το καλοκαίρι η Coca-Cola φαίνεται ότι θα ακολουθήσουν και άλλες επιχειρήσεις.

Διόλου ευκαταφρόνητες αυξήσεις αναμένονται επίσης στη φέτα και το γιαούρτι, καθώς οι τιμές παραγωγού έχουν αυξηθεί κατά 20% περίπου σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Πηγή: protothema.gr

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *