Με επιστολή που αποστέλλει το Σωματείο Κρεοπωλών Ν. Σερρών ενημερώνει τους επαγγελματίες του κλάδου για τη συμμετοχή του Σωματείου στις κινητοποιήσεις που οργανώνονται για την κατάργηση του νέου εργασιακού νομοσχεδίου και καλούν την ΠΟΚΚ και την ΟΕΒΕΣΣ να οργανώσουν την αντίσταση κατά του νέου νόμου.

Διαβάστε την επιστολή:

 

Σέρρες, 2/6/2021

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Θέμα:  ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ – ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

 

Για την πλειοψηφία από μας η πολιτική της κυβέρνησης αποδείχτηκε το λιγότερο εγκληματική. Στον ένα χρόνο των αλλεπάλληλων περιοριστικών μέτρων που χρησιμοποιήθηκαν ως φάρμακο «δια πάσα νόσο» προκειμένου να κρυφτούν οι εγκληματικές ευθύνες για τη διαχείριση της ίδιας της πανδημίας, είδαμε το εισόδημά μας να εξανεμίζεται. Τα αδιέξοδα για να συντηρηθεί οικογένεια και επιχείρηση γιγαντώθηκαν. Τα μισοδανεικά και οι αναστολές της κυβέρνησης δεν έσωσαν την παρτίδα. Η επιστροφή στις συνθήκες της κανονικότητας και η αποπληρωμή των συσσωρευμένων χρεών, θα φανερώσει σε όλη του τη διάσταση ένα εφιαλτικό τοπίο για χιλιάδες από εμάς. Αμέτρητοι συνάδελφοι  σε όλη τη χώρα δεν μπορούν να αντέξουν αν δεν παρθούν εδώ και τώρα ουσιαστικά και μακροπρόθεσμα μετρά ελάφρυνσης.

Τα λόγια συμπάθειας που ακούμε από τη μεριά της κυβέρνησης δεν μπορούν να κρύψουν ότι το ξήλωμα των δικαιωμάτων συνεχίζεται. Δίπλα στους νόμους που πέρασαν όλες οι κυβερνήσεις τα προηγούμενα χρόνια, η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να ψηφίσει νέους αντιλαϊκούς νόμους που θα κάνουν τη ζωή μας κόλαση

Πρώτη στο βωμό των θυσιών παίρνει θέση η κυριακάτικη αργία. Πότε “για την αναθέρμανση του εμπορίου”, πότε “για την αναζωογόνηση του τουρισμού”, το γαϊτανάκι συνεχίζεται. Στην ουσία έχουν απελευθερωθεί οι 32 από τις 52 Κυριακές του χρόνου με νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων. Το νομοσχέδιο έκτρωμα για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας διευρύνει την απελευθέρωση της κυριακάτικης εργασίας σε δεκάδες κλάδους και επαγγέλματα, στις μεταφορές, στην επισκευή, στα λιμάνια κλπ. Όσο διευρύνονται οι ώρες λειτουργίας στο εμπόριο τόσο το ντόμινο για το σύνολο της οικονομίας συνεχίζεται. Βαφτίζει τα μικρά εμπορικά σε κέντρα διανομής και επιτρέπει τη διακίνηση εμπορευμάτων τις Κυριακές. Το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές 16ης και 23ης Μαΐου  ήταν ένα ακόμα δώρο στις εμπορικές αλυσίδες και τα supermarket και δείχνει τι θα ακολουθήσει.

Η κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας είναι αιτία πολέμου για κάθε εργαζόμενο και αυτοαπασχολούμενο. Για να επιβιώσουμε σε συνθήκες παραπέρα απελευθέρωσης του ωραρίου και να εξασφαλίσουμε ένα ικανοποιητικό εισόδημα, θα αναγκαστούμε να εργαζόμαστε ατελείωτες ώρες. Το δικαίωμά μας στην ξεκούραση, ο ελεύθερος χρόνος ατομικός και οικογενειακός συρρικνώνεται, η υγεία επιβαρύνεται. Οι αυτοαπασχολούμενες μητέρες που συνήθως επιφορτίζονται την ανατροφή των παιδιών και άλλες καθημερινές οικογενειακές υποχρεώσεις, θα πληρώσουν μεγάλο τίμημα. Και όλα αυτά την ώρα που τα μονοπώλια θα καρπώνονται τη μερίδα του λέοντος ενισχύοντας περαιτέρω την κυριαρχία τους.

Η απάντηση μας είναι η συλλογική πάλη. Όποιος διαλέγει τον μοναχικό δρόμο της ατομικής λύσης βρίσκεται συχνά σε αδιέξοδο. Γι αυτό απαιτείται να ενώσουμε  τη φωνή μας με τους εργαζόμενους να δώσουμε συντονισμένη απάντηση στην ασυδοσία των μονοπωλίων. Αρνούμαστε να ζούμε για να δουλεύουμε για χατίρι των πολυεθνικών. Έχουμε δικαίωμα στον ελεύθερο χρόνο, στην ξεκούραση

 Συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις που οργανώνονται για να αποσυρθεί το νέο νομοσχέδιο έκτρωμα για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις στο εμπόριο ενάντια για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Καλούμε την ΠΟΚΚ και την ΟΕΒΕΣΣ να οργανώσουν την αντίσταση μας ενάντια στο νέο νόμο

Απαιτούμε εδώ και τώρα την άμεση νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης Αργίας. Την κατάργηση όλων των νόμων που απελευθερώνουν το ωράριο εργασίας.

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

  

Ο Πρόεδρος                                          Ο Γ. Γραμματέας

        Θεοφάνης Καμπούρης                           Μιχαήλ Χατζόπουλος         

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *