Την ανάγκη κυβερνητικών πρωτοβουλιών με νομοθετικές παρεμβάσεις ιδιαίτερα για τα clusters και στόχο την ενίσχυση συνεργατικών σχημάτων που βοηθήσουν την ανάπτυξη της οικονομίας στην Ελλάδα επεσήμανε στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας κ. Γιώργος Καββαθάς , ο οποίος έδωσε το παρόν μαζί με τον Γενικό Γραμματέα της ΓΣΕΒΕΕ κ. Δημήτρη Βαργιάμη, Στελέχη της ΓΣΕΒΕΕ και του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ) , στις Εκδηλώσεις του 1ου Φεστιβάλ Λακωνικών Προϊόντων με τίτλο: «Η Λακωνία σε Πρώτο Πρόσωπο» που διεξήχθη στο διάστημα 14-16 Ιουλίου στο λιμάνι του Γυθείου.

Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ αφού συνεχάρη εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της  Συνομοσπονδίας το Επιμελητήριο Λακωνίας και τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Ιωάννη Παναρίτη για την προσπάθεια του, τόνισε ότι οι συνθήκες  δείχνουν   το δρόμο  που δεν είναι άλλος από την ενίσχυση των συνεργατικών σχημάτων , στο επίκεντρο των οποίων θα πρέπει να βρίσκεται η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα (μικρές, πολύ μικρές επιχειρήσεις και  αυτοαπασχολούμενοι) . Αυτές οι επιχειρήσεις όπως  τόνισε ο κ. Καββαθάς είναι που σήμερα προσφέρουν στην Ελληνική Οικονομία το 87% της απασχόλησης και το 75% της προστιθέμενης αξίας της. «Η κυβέρνηση θα πρέπει να τις βάλλει στο επίκεντρο της πολιτικής της» , είπε ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και κάλεσε σε την κυβέρνηση να προσχωρήσει σε μέτρα  στήριξης  με στόχο την ενίσχυση των συνεργατικών σχημάτων ώστε η μικρή επιχείρηση να μεγαλώσει και να γίνει ανταγωνιστική  και την στήριξη τους ενώ πρόσθεσε ότι επιβάλλεται άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία για τα clusters .

Η ΓΣΕΒΕΕ συμμετείχε στο 1ο Φεστιβάλ Λακωνικών Προϊόντων με τίτλο: «Η Λακωνία σε Πρώτο Πρόσωπο» με εκθεσιακό περίπτερο  μέσω των οποίων  παρουσίασε τις δράσεις της και  αλλά και τα επιστημονικά έργα  του του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ)   αναφορικά με τους οδικούς χάρτες των επαγγελμάτων  (οινοποιού, ελαιουργού και αμπελουργού) καθώς και την έρευνα  για τη διασύνδεση της αγροδιατροφής με την εστίαση και την οικονομία.

Παράλληλα συμμετείχε και με ανεξάρτητο περίπτερο η  Α.Μ.Κ.Ε ΚΑΝΩΝ  που αφορά την πρωτοβουλία της ΓΣΕΒΕΕ με στόχο να στηρίξει οργανωμένα την παραγωγική διαδικασία και τα προϊόντα των μοναστικών Κοινοτήτων και των μικρών και πολύ μικρών παραγωγών. Η Α.Μ.Κ.Ε. ΚΑΝΩΝ  ιδρύθηκε και απέκτησε επίσημα νομική υπόσταση τον Σεπτέμβριο του 2017 και  είναι το αποτέλεσμα  γόνιμης συνεργασίας μεταξύ της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) και της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.).Βασικός  σκοπός της  δημιουργίας της  είναι ως Κέντρο Απονομής Σήματος Μοναστηριακών Προϊόντων & Προϊόντων Μικρών  η   στήριξη  και η   προστασία τους από κάθε λογής άλλα προϊόντα που ανεξέλεγκτα διακινούνται στην αγορά κάνοντας χρήση του όρου «Μοναστηριακά» ή «Μοναστικά» ή «μικρών παραγωγών» χωρίς να είναι, καταστρατηγώντας  με τον τρόπο αυτό κάθε έννοια υγιούς ανταγωνισμού.  Παράλληλα  αποσκοπεί στην  ανάπτυξη ενός ανταγωνιστικού παραγωγικού μοντέλου για τα προϊόντα  με έμφαση στην παράδοση, στον τόπο καταγωγής και στην ποιότητά τους.

Στην διάρκεια του Φεστιβάλ το περίπτερο της ΚΑΝΩΝ  επισκέφθηκε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος ο οποίος και ξεναγήθηκε από τον Πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργο Καββαθά παρουσία του Γενικού Γραμματέα της ΓΣΕΒΕΕ κ. Δημήτρη Βαργιάμη και στελεχών της ΓΣΕΒΕΕ και του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ. Μάλιστα ο κ. Καββαθάς  υπογράμμισε στον κ. Μπρατάκο ότι η ΓΣΕΒΕΕ, δεδομένης της μακρόχρονης και εκτεταμένης εμπειρίας της στη δημιουργία συνεργατικών σχηματισμών θεωρεί  ανάγκη  την ανάπτυξη στοχευμένων πολιτικών υποστήριξης των συνεργατικών σχημάτων και των συνεργειών στον ευρύτερο τομέα της Αγροδιατροφής,  για  τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας, την περαιτέρω αναβάθμιση των ελληνικών προϊόντων και την ενίσχυση της εξωστρέφειας τους ,  ζητώντας η κυβέρνηση να  είναι αρωγός στις προσπάθειες αυτές .

Να σημειωθεί  ότι το 1ο Φεστιβάλ Λακωνικών Προϊόντων με τίτλο: «Η Λακωνία σε Πρώτο Πρόσωπο» διεξήχθη από την Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023 έως την Κυριακή 16 Ιουλίου 2023, στο λιμάνι του Γυθείου παρουσία Υπουργών, βουλευτών, προέδρων και εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης και της Επιμελητηριακής Κοινότητας και πλήθους κόσμου  και διοργανώθηκε με επιτυχία από το Επιμελητήριο Λακωνίας την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον Δήμο Ανατολικής Μάνης.

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *