Σε μια συγκινησιακά φορτισμένη εκδήλωση πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023 τα αποκαλυπτήρια  του μνημείου τιμής για τους Πεσόντες στην πρώτη Πανεπαγγελματική Απεργία, στην Αθήνα της 10ης  Μαρτίου του  1927.  Το μνημείο, φιλοτεχνημένο από την γλύπτρια, Αγγέλικα Κοροβέση, είναι αφιερωμένο στους επαγγελματοβιοτέχνες, Γεώργιο Γεράλδη, Μιχαήλ Κόντο και Κόδρο Μπενούκα, που σκοτώθηκαν στην πρώτη πανεπαγγελματική κινητοποίηση της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ). Η απεργία αυτή, που αποτελεί σταθμό στην ιστορία της ΓΣΕΒΕΕ, ήταν η απόληξη της διαρκούς χειροτέρευσης της κατάστασης της επαγγελματοβιοτεχνικής τάξης και των άκαρπων προσπαθειών των επαγγελματοβιοτεχνών να επιτύχουν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους μέσω του διαλόγου. Το μνημείο υλοποιήθηκε με κοινή  χορηγία της ΓΣΕΒΕΕ και του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, στο Δήμο Αθηναίων.

Τα αποκαλυπτήρια  του μνημείου,  το οποίο βρίσκεται  επί της οδού Πανεπιστημίου 42-44,  πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γιώργος Καββαθάς, ενώ στην εκδήλωση παρέστη πλήθος κόσμου. Παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Κώστας Μπακογιάννης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής κ. Γιώργος Δημόπουλος, ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας – BEA, κ. Παύλος Ραβάνης και Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΒΕΑ, τα Μέλη της Γενικής Συνέλευσης της ΓΣΕΒΕΕ, ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών – ΕΕΑ, κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου και Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΕΑ, ο κ. Γιάννης Κολοκοτρώνης, καθηγητής ΔΠΘ – Ιστορικός της Τέχνης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης καθώς και η γλύπτρια κα. Αγγέλικα Κοροβέση.

«Είμαι βαθύτατα συγκινημένος που ενενήντα έξι χρόνια μετά την μεγάλη πανεπαγγελματική απεργία  καταφέραμε να υπάρξει το μνημείο αυτό, που αφιερώνεται στους τρεις πεσόντες επαγγελματίες Γεώργιο Γεράλδη, Μιχαήλ Κόντο και Κόδρο Μπενούκα, που σκοτώθηκαν στην πρώτη μεγάλη απεργία της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας στις 10 Μαρτίου 1927» ανέφερε στην ομιλία του ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς. «Ήταν χρέος σε όλους αυτούς που αγωνίστηκαν  και έρχεται να συνδέσει -ξυπνώντας έντονες μνήμες- το παρελθόν με το παρόν, αλλά και το μέλλον των αγώνων και διεκδικήσεων του κόσμου των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας και να καταδείξει τη διαχρονικότητα των αιτημάτων και την αναγκαιότητα της συνέχισης των αγώνων και διεκδικήσεων αυτού του κόσμου, που αποτελεί βασικό συστατικό στοιχείο και στήριγμα του οικονομικού και κοινωνικού οικοδομήματος της χώρας» τόνισε ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ προσθέτοντας ότι «αποτελεί τιμή στους συναδέλφους επαγγελματοβιοτέχνες που πριν από εμάς αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για τα ίδια αιτήματα που έχει και σήμερα το συνδικαλιστικό κίνημα των Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων. Η θυσία αυτή  μας διδάσκει όλους  και πρέπει να αισθανόμαστε περήφανοι που υπηρετούμε την ΓΣΕΒΕΕ η οποία είναι παρούσα σε όλους του μεγάλους αγώνες της χώρας».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αθηναίων  δήλωσε ευγνώμων στον Πρόεδρο και τη Διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ  για την πρωτοβουλία αυτή λέγοντας πως «ήταν  οφειλόμενη τιμή και ηθικό χρέος και του Δήμου της Αθήνας σε εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους στους συλλογικούς αγώνες».

Στην δική του ομιλία ο  Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας κ. Παύλος Ραβάνης υπογράμμισε πως «είναι φόρος τιμής στους αγωνιστές της πρώτης πανεπαγγελματικής απεργίας, το 1927, στη μνήμη των τριών επαγγελματοβιοτεχνών που έχασαν τη ζωή τους, στην ιστορική εκείνη πορεία. Αίτια που οδήγησαν, παρά τον εκφοβισμό και τις κάθε είδους απειλές που δέχθηκαν, στην πρώτη μεγάλη απεργία – σταθμό για τις τάξεις των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, υπήρξαν η αύξηση του ενοικιοστασίου, νέα φορολογικά μέτρα, πληθωρισμός και οικονομική δυσπραγία με υποτίμηση της δραχμής, στοχοποίηση των επαγγελματοβιοτεχνών για αισχροκέρδεια. Αναφέροντάς τα, μας δημιουργείται μια αίσθηση αναχρονισμού, αφού για τα αιτήματα αυτά – που βάλουν όχι μόνο τα δίκαια συμφέροντα αλλά και την ίδια την ουσία της ταυτότητας του επαγγελματοβιοτεχνικού και εμπορικού κόσμου της χώρας – συνεχίζεται αέναα ο αγώνας τους. Παρά την κοινωνικο-οικονομική, εκπαιδευτική, πολιτισμική ποικιλότητα των ανθρώπων που απαρτίζουν τις επαγγελματοβιοτεχνικές τάξεις και τον εμπορικό κόσμο, -κάτι που αποτελεί άλλωστε και τον πλούτο και το ιδιαίτερο κεφάλαιο που φέρει ο κόσμος αυτός- οι επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι, ενώνονται κάτω από τον αγώνα για την προάσπιση, διεκδίκηση και επίτευξη των διαχρονικά κοινών αιτημάτων και συμφερόντων τους, που αποτελούν ταυτόχρονα και πολύτιμη παρακαταθήκη και προϋπόθεση, για την υγιή και βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας. Όπως και τότε, έτσι και μέχρι σήμερα, ο επαγγελματοβιοτεχνικός και εμπορικός κόσμος της χώρας, προσπάθησε και προσπαθεί, να συνδυάσει τη δυναμική διεκδίκηση, με την τεκμηριωμένη συμμετοχή στον κοινωνικό διάλογο για την προάσπιση των συμφερόντων και την επίτευξη των διεκδικήσεών του, έχοντας πάντοτε «ευήκοα ώτα» και τείνοντας χείρα συνεργασίας, αποδεικνύοντας σε κάθε περίπτωση, την αποφασιστικότητα των συνδικαλιστικών αγώνων του».

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *