Η Ένωση Καταστημάτων Αναψυχής και Εστίασης Ν. Σερρών πραγματοποιεί σειρά επαφών με τοπικούς φορείς για τις επιπτώσεις στον επισιτιστικό κλάδο από την πανδημίας Covid-19 αλλά και για τα αυστηρά μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό κατά την λειτουργία των καταστημάτων .
Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Δήμαρχο Σερρών κ. Αλέξανδρο Χρυσάφη ,ενώ την Πέμπτη 16.7.2020 και ώρα 17:00 η Ένωση θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Σερρών κ. Χρήστο Μέγκλα ,μέλη της Διοίκησης του ΕΒΕΣ και τον Αντιπεριφερειάρχη Σερρών κ. Παναγιώτη Σπυρόπουλο.
Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Γεώργιος Χρηστίδης», στον 3ο όροφο του Επιμελητηρίου Σερρών.
Συνάντηση Σερραϊκών επιχειρήσεων- ξενοδοχείων: Επένδυση στην εξωστρέφεια από το Επιμελητήριο Σερρών. Με μεγαλύτερη επιτυχία από κάθε άλλη φορά πραγματοποιήθηκε το διήμερο 29-30 Νοεμβρίου η 4η Συνάντηση γνωριμίας σερραϊκών επιχειρήσεων με εκπροσώπους μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων καθώς και αλυσίδων Super Market. Εκπρόσωποι περισσότερων από είκοσι μεγάλων ξενοδοχείων από τη Βόρεια Ελλάδα αλλά και από Ρόδο και Κρήτη, βρέθηκαν στις Σέρρες και εντυπωσιάστηκαν από την ποιότητα, την ποικιλία και την καινοτομία των σερραϊκών προϊόντων και υπηρεσιών. «Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που αναλαμβάνει το Επιμελητήριο Σερρών, που στόχο έχει την ανάδειξη των τοπικών μας προϊόντων και την διάνοιξη νέων δρόμων εξωστρέφειας, σε μία αγορά που αποτελεί ένα ευρύ πεδίο ευκαιριών. Ευχαριστούμε πολύ τους εκπροσώπους των ξενοδοχείων και των σούπερ μάρκετ που ανταποκρίθηκαν για ακόμη μία χρονιά στην πρόσκλησή μας καθώς και τις επιχειρήσεις- μέλη μας που συμμετέχουν κάθε φορά με θέρμη. Είμαστε σίγουροι πως από αυτή τη συνάντηση θα προκύψουν σημαντικές συνεργασίες, όπως άλλωστε δείχνει και η εμπειρία των προηγούμενων διοργανώσεων», τόνισε ο Πρόεδρος τους Επιμελητηρίου Σερρών, Αθανάσιος Μαλλιαράς. Από την πλευρά τους, οι φιλοξενούμενοι εμφανίστηκαν εντυπωσιασμένοι από τις τοπικές μας επιχειρήσεις , οι οποίες επίσης εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το υψηλό επίπεδο της εκδήλωσης και τη δυνατότητα που τους δίνεται ανοίξουν έναν σημαντικό δίαυλο επικοινωνίας με μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και αλυσίδες σούπερ μάρκετ.
Στις Βρυξέλλες βρέθηκε, ως κύριο αντιπροσωπευτικό όργανο εκπροσώπησης και υποστήριξης του συνόλου των επαγγελματιών της Εστίασης των Σερρών, το προεδρείο της Ένωσης Καταστημάτων Αναψυχής & Εστίασης Ν. Σερρών.
Έχοντας εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα διαπιστώσει μεταξύ άλλων μία ακόμη επίθεση που γίνεται σε βάρος του κλάδου, το νέο Δ.Σ. πήρε την πρωτοβουλία να απευθυνθεί στο ευρωκοινοβούλιο και να θέσει μέσω του ευρωβουλευτή με την «Ελληνική Λύση» Εμμανουήλ Φράγκου, το ζήτημα της διαχείρισης των συγγενικών & πνευματικών δικαιωμάτων.
Ο Πρόεδρος, Άκης Χουρουζίδης, συνοδεία του Α’ Αντιπροέδρου, Κώστα Πασχαλίδη, του Ταμία Σωτηρίου Κοτσαμπά και του Υπευθύνου Οργανωτικού Τομέα, Ευστράτιου Πανταζή κατέθεσαν φάκελο ολοκληρωμένων προτάσεων, μέσω των οποίων προτείνουν την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, με τροποποιήσεις στα άρθρα του νόμου για τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα (Ν.2121/1993).
Τα προβλήματα που έχουν ήδη προκύψει από την εφαρμογή του νόμου αυτού, σε σχέση με την πρακτική που ακολουθείται από τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης απέναντι σε Επαγγελματίες, Εμπόρους και Βιοτέχνες, αφορούν κυρίως σε ασάφειες και πιθανόν διασταλτικές ερμηνείες που εφαρμόζονται. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι δεν έχει καθοριστεί μία ενιαία διαδικασία προσδιορισμού της «δίκαιης και εύλογης αμοιβής» και με κριτήρια που να ανταποκρίνονται επακριβώς στην έννοια του όρου «Δημόσια Εκτέλεση Έργου».
Με βάση τα ανωτέρω η Ένωση Καταστημάτων Αναψυχής & Εστίασης Ν. Σερρών πρότεινε:
Την επαναφορά του άρθρου 45 του σχεδίου νόμου του Ν. 4481/2017 σύμφωνα με το οποίο, τα εμπλεκόμενα μέρη υποχρεώνονται να διεξάγουν διαπραγματεύσεις για τις άδειες χρήσης των δικαιωμάτων και στις οποίες θα παρίστανται οι αντιπροσωπευτικές ενώσεις των χρηστών (ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΛΠΕ), δηλαδή το αμοιβολόγιο ξεκάθαρα να είναι αποτέλεσμα συλλογικής διαπραγμάτευσης μεταξύ Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ) και των αντιπροσωπευτικών οργανώσεων των χρηστών.
Τη δημιουργία ενός εισπρακτικού φορέα για την είσπραξη των δικαιωμάτων τόσο των πνευματικών, όσο και των συγγενικών και πληρωμή ανάλογα με την άδεια του καταστήματος και όχι με αυθαίρετο χαρακτηρισμό του εκάστοτε Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης ( ΟΣΔ).
Τη διευκρίνιση με ξεκάθαρο και ευδιάκριτο τρόπο, ποιο ρεπερτόριο ( τίτλοι μουσικών έργων) εκπροσωπεί η ΕΔΕΜ και ποιο ρεπερτόριο η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ.
Τις σύννομες ενέργειες που πρέπει να κάνει κάθε Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ) περί δημοσίευσης των ρεπερτορίου που εκπροσωπούν. – Ν.4481/2017 , Άρθρο 28 (ιθ): «Δημοσιοποίηση πληροφοριών».
Την πρόβλεψη (εγκύκλιος) του Υπουργείου Πολιτισμού ή του ΟΠΙ, ότι ο χαρακτηρισμός ενός καταστήματος γίνεται σύμφωνα με την άδεια λειτουργίας του αρμόδιου φορέα αδειοδότησης και όχι αυθαίρετα από τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ).
Την αποποινικοποίηση της μη καταβολής του ποσού για τα πνευματικά δικαιώματα και μετατροπή της σε αστική διαφορά.
Το απόγευμα της Τρίτης (18/7/2023) και στις εγκαταστάσεις του Επιμελητηρίου των Σερρών μπήκαν οι πρώτες υπογραφές για τη δημιουργία του περιφερειακού γραφείου της Ενιαίας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Επισκευαστών Αυτοκινήτων Μηχανημάτων Μοτοσυκλετών (Ε.Ο.Β.Ε.Α.Μ.Μ.) το οποίο θα λειτουργεί με έδρα τις Σέρρες.
Πρόκειται για μία πρωτοβουλία η οποία βρίσκεται σε φάση υλοποίησης τα τελευταία 5 χρόνια και τελικά πήρε σάρκα και οστά το απόγευμα της Τρίτης, με στόχο το γραφείο στις Σέρρες να λειτουργήσει αποκεντρωτικά και να εξυπηρετήσει τις συνδικαλιστικές ανάγκες των Σωματείων της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας, από τη Θεσσαλονίκη και την Κοζάνη, μέχρι και την Ροδόπη, αλλά και να ενισχύσει την κεντρική λειτουργία και την εφαρμογή των αποφάσεων του Δ.Σ. της ΕΟΒΕΑΜΜ για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο.
Μέσα από τη λειτουργία του περιφερειακού γραφείου θα δίνεται η δυνατότητα της συσσώρευσης της πληροφόρησης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της κάθε περιφέρειας ξεχωριστά, ενώ παράλληλα με την κατάλληλη προετοιμασία θα ισχυροποιούνται οι πρωτοβάθμιες οργανώσεις που θα απαρτίζουν το περιφερειακό γραφείο, έχοντας πλήρη γνώση για όλα τα νέα ζητήματα που προκύπτουν στον τομέα του αυτοκινήτου.
Μιλώντας για τον εν λόγω εγχείρημα ο Πρόεδρος της ΕΟΒΕΑΜΜ, Αθανάσιος Νικολόπουλος τόνισε πως πλέον υπάρχει η απαραίτητη ωριμότητα και στα πρωτοβάθμια όργανα, αλλά και στην κλαδική Ομοσπονδία, ώστε το εγχείρημα να λειτουργήσει απολύτως επιτυχώς και να ισχυροποιήσει περαιτέρω την οργανωτική δομή της ΕΟΒΕΑΜΜ.
Στο πλευρό της κλαδικής Ομοσπονδίας και οι πρωτοβάθμιες Ενώσεις από Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Σέρρες και Κομοτηνή που με την υπογραφή τους σφράγισαν τη νέα αυτή αρχή και δήλωσαν την αμέριστη στήριξή τους για την επιτυχία του εγχειρήματος. Παρόντες ο Πρόεδρος της Ένωσης Επισκευαστών Οχημάτων Ν. Σερρών, Δημήτριος Κοντός, ο Πρόεδρος του Σωματείου Φανοποιών-Βαφέων Ν. Σερρών Χαράλαμπος Γκουτινόπουλος, ο Πρόεδρος του Σωματείου Αδειούχων Βιοτεχνών Φανοποιών Βαφέων Αυτ/του Φανοποιών Θεσ/νικης, Τηλέμαχος Μαυρίδης, ο Πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτ. Συνεργείων Επισκευής αυτ/των & Ελκυστήρων Ν. Ροδόπης, Αθανάσιος Δεμίρης και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτ. Συνεργείων Επισκευής Αυτοκινήτων & Μηχανημάτων Κοζάνης, Ευθύμιος Χασιώτης, ως μέλη που θα απαρτίζουν τη διοικητική επιτροπή του περιφερειακού γραφείου.
Στη σύσκεψη που προηγήθηκε των υπογραφών για τη δημιουργία του γραφείου συμμετείχαν και ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών, Παναγιώτης Σπυρόπουλος, αλλά και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου των Σερρών, Αθανάσιος Μαλλιαράς, οι οποίοι έμπρακτα στήριξαν τη νέα αυτή προσπάθεια, δίνοντας λύση στο ζήτημα της έδρας του γραφείου. Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΣ δεσμεύτηκε πως θα παραχωρήσει χώρο στον 2ο όροφο του Επιμελητηρίου για να στεγαστεί προσωρινά το γραφείο και μετέπειτα, όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες στο εκθεσιακό κέντρο “ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΓΚΛΑΣ” έκανε λόγο για μόνιμη παραχώρηση χώρου εντός του στρατοπέδου. Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος υποσχέθηκε την παραχώρηση της αίθουσας “ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ” όταν υπάρχει ανάγκη για τις συνεδριάσεις της επιτροπής του γραφείου.
Θερμές ευχές για ένα καλό ξεκίνημα, αλλά και την προτροπή στις πρωτοβάθμιες οργανώσεις να δουλέψουν πλέον ακόμη πιο σκληρά για να στηρίξουν και τη νέα αυτή προσπάθεια, αλλά και την κλαδική τους Ομοσπονδία μετέφερε και ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕΣΣ, Σωτήριος Κοτσαμπάς, που ήταν επίσης παρών στη σύσκεψη και έκανε λόγο για μία εξαιρετική πρωτοβουλία που θέτει τις Σέρρες στο επίκεντρο των συνδικαλιστικών εξελίξεων και πιο κοντά στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.
Συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Σερρών, Παναγιώτη Σπυρόπουλο, είχαν το μεσημέρι της Πέμπτης (15/6/2023) ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕΣΣ, Σωτήρης Κοτσαμπάς και ο Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης και Έρευνας της Ιστορίας των Σερρών (Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.), Βασίλης Γιαννογλούδης.
Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Σερρών έγινε προκειμένου να συζητηθεί η ενδεχόμενη οικονομική συμβολή και στήριξη, από πλευράς της Αντιπεριφέρειας, στο όραμα της ΟΕΒΕΣΣ να εκδώσει για τα 100 χρόνια της ύπαρξής της, που συμπληρώνονται το 2025 ένα ιστορικό λεύκωμα.
Το λεύκωμα θα περιλαμβάνει ιστορικά στοιχεία και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από το αρχείο της ΟΕΒΕΣΣ και όχι μόνο και αποτελεί μία προσπάθεια να καταγραφούν και να αποτυπωθούν τα κυριότερα δρώμενα ενός πλούσιου οδοιπορικού 100 ετών, με όλες τις δράσεις, τους αγώνες και την πορεία του τοπικού συνδικαλιστικού φορέα, την εξέλιξη των εργασιακών συνθηκών και των διεκδικητικών πλαισίων σε κάθε επαγγελματικό κλάδο που ανήκε στην Ομοσπονδία. Το ενδιαφέρον αυτό πόνημα και την έρευνα για την υλοποίησή του έχει αναλάβει ο καθηγητής κος Βασίλης Γιαννογλούδης, ο οποίος τα τελευταία δύο χρόνια μελετά το ιστορικό αρχείο της ΟΕΒΕΣΣ, το οποίο και θα εμπλουτίσει με περαιτέρω δικό του υλικό από προγενέστερες έρευνες που αφορούν στην οικονομική κοινωνική και πολιτιστική εξέλιξη της ταυτότητας των Σερρών κατά το 20ο αιώνα.
Η θετική διάθεση του Αντιπεριφερειάρχη, Παναγιώτη Σπυρόπουλου και η συζήτηση μεταξύ των τριών φορέων, που κινήθηκε μέσα σε πλαίσιο ωφέλιμου διαλόγου φάνηκε να αποτελεί το πρώτο βήμα για την εδραίωση μιας αγαστής συνεργασίας μεταξύ της Αντιπεριφέρειας και της ΟΕΒΕΣΣ, προς την υλοποίηση του στόχου της.
Επιτυχία και κατάκτηση πολύμηνου αγώνα για την Ένωση Καταστημάτων Αναψυχής και Εστίασης Ν. Σερρών και όλους τους επαγγελματίες του κλάδου που επιτέλους θα λάβουν από τον Δήμο Σερρών την επιστροφή των τελών τραπεζοκαθισμάτων στο 100%.
Το ζήτημα της απαλλαγής των επαγγελματιών από τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού ή / και τη μείωση τέλους κοινοχρήστων χώρων για το έτος 2021, που έχουν πληγεί από τα μέτρα υγειονομικής θωράκισης κατά της COVID-19 ήταν εδώ και καιρό μείζον στην ατζέντα της επαγγελματικής κοινότητας και μάλιστα έτυχε επίμονης διεκδίκησης από τον Πρόεδρο της Ένωσης Καταστημάτων Αναψυχής & Εστίασης Ν. Σερρών και της ΟΕΒΕΣΣ, Σωτήρη Κοτσαμπά, με αλλεπάλληλες οχλήσεις τόσο στους Δημάρχους των Σερρών, όσο και στα αρμόδια Υπουργεία.
Υπενθυμίζεται ότι σχετικές επιστολές διαμαρτυρίας για την επίλυση του ζητήματος απεστάλησαν διαχρονικά στο Υπουργείο Εσωτερικών και στην ΚΕΔΕ, ενώ το ζήτημα συζητήθηκε και δια ζώσης με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, όταν ο ίδιος επισκέφτηκε τις Σέρρες στις 14/10/2021, μετά από το κάλεσμα και την πρωτοβουλία του Δ. Σερρών.
Αν και είχε ψηφιστεί σχετικός νόμος που έδινε στους δήμους της Π.Ε. των Σερρών, “πράσινο φως” να προχωρήσουν σε απαλλαγές δημοτικών τελών και τελών τραπεζοκαθισμάτων για το έτος 2021, όπως ανάλογα έγινε και για το έτος 2020, ωστόσο κάτι τέτοιο δε γινόταν με την αιτιολογία πως δεν υπήρχε ακόμη η ανάλογη πράξη νομοθετικού περιεχομένου για το έτος 2021 από το αρμόδιο υπουργείο, που θα επιτρέψει στο Δήμο Σερρών και στον κάθε δήμο να προχωρήσει στη λήψη της εν λόγω απόφασης.
Σήμερα ο Δήμος Σερρών, προς δικαίωση του αγώνα των επαγγελματιών της Εστίασης, ανακοίνωσε δια στόματος αντιδημάρχου Οικονομικών Λειτουργιών, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Σπύρου Μισιρλή πως θέλοντας να στηρίξει την επιβίωση των επαγγελματιών έλαβε την απόφαση για:
επιστροφή των τελών τραπεζοκαθισμάτων στο 100% για όλο το χρονικό διάστημα, που τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος παρέμειναν κλειστά, δηλαδή από τις 01/01/2021 έως τις 03/05/2021,
δυνατότητα απαλλαγής από τα Δημοτικά Τέλη για το χρονικό διάστημα του 2021, σε όλους τους επαγγελματίες που δεν είχαν δραστηριότητα
οριζόντια μείωση των δημοτικών τελών κατά 30% για όλες τις επιχειρήσεις.
«Είναι μία ημέρα χαράς για όλη την εστίαση, που δίνει καθημερινή μάχη να κρατηθεί όρθια παρά τις δυσμενείς συγκυρίες», υπογράμμισε κατά την ίδια συνέντευξη ο Πρόεδρος της Ένωσης Καταστημάτων Αναψυχής και Εστίασης νομού Σερρών, Σωτήρης Κοτσαμπάς.
Οι επαγγελματίες πρέπει να απευθυνθούν στο Τμήμα Προσόδων προκειμένου να λάβουν τη σχετική αίτηση και να ενημερωθούν για τα δικαιολογητικά που απαιτούνται να υποβάλουν, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη συγκεκριμένη απαλλαγή.
Στο πλαίσιο του SERRES AGRIBUSINESS το επιμελητήριο Σερρών αποφάσισε να προχωρήσει στην επίσημη τελετή ονοματοδοσίας του χώρου του πρώην στρατοπέδου Κολοκοτρώνη, που πλέον θα φέρει το όνομα Επιχειρηματικό Κέντρο SEREXPO «ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΓΚΛΑΣ». Από τη λιτή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του εκλιπόντος δεν έλειπε κανείς.
Σε κλίμα έντονης συγκινησιακής φόρτισης πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 25 Σεπτεμβρίου η Τελετή Ονοματοδοσίας του Επιχειρηματικού Κέντρου SEREXPO “ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΓΚΛΑΣ”, προς τιμήν του εκλιπόντος Προέδρου του Επιμελητηρίου Σερρών.
Η οικογένειά του , οι φίλοι του, οι συνεργάτες του και οι υπάλληλοι του επιμελητηρίου και φυσικά πολιτικοί και θεσμικοί φορείς, εκπρόσωποι της επιμελητηριακής κοινότητα και επιχειρηματίες, ήταν όλοι εκεί για να τιμήσουν τον Χρήστο Μέγκλα που αφήνει πίσω του ένα σπουδαίο έργο.
Ο Χρήστος Μέγκλας ήταν ο άνθρωπος που οραματίστηκε και έβαλε τις βάσεις για να δημιουργηθεί το Επιχειρηματικό κέντρο στο πρώην στρατόπεδο «Κολοκοτρώνη». Στη σεμνή τελετή έδωσαν το «παρών» η οικογένεια του εκλιπόντος Προέδρου, φίλοι του, πολιτικοί και θεσμικοί φορείς, εκπρόσωποι της επιμελητηριακής κοινότητας –μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος της ΚΕΕΕ, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, επιχειρηματίες, συνεργάτες του και υπάλληλοι του Επιμελητηρίου Σερρών, τιμώντας έτσι τη μνήμη ενός ανθρώπου που προσέφερε πολλά και στον επιμελητηριακό θεσμό και στην επιχειρηματικότητα.
Εμφανώς φορτισμένοι συναισθηματικά, μίλησαν για τον Χρήστο Μέγκλα ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ο Αντιπεριφειαρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος, βιντεοσκοπημένο μήνυμα απέστειλε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ενώ κατά την ομιλία του ο νέος Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Αθανάσιος Μαλλιαράς, επισήμανε αρχικά πως το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου αποφάσισε ομόφωνα ο χώρος του πρώην στρατοπέδου Κολοκοτρώνη να πάρει το όνομα του εκλιπόντος Προέδρου, ως μία ελάχιστη ένδειξη τιμής και αναγνώρισης στο μεγάλο και δύσκολο αγώνα που έδωσε ώστε να παραχωρηθεί το πρώην στρατόπεδο στο Επιμελητήριο. Οι ομιλίες ολοκληρώθηκαν με τον Διευθυντή του Επιμελητηρίου, Ιωάννη Κοτσαμπασίδη.
Στο τέλος της εκδήλωσης προβλήθηκε ένα αφιερωματικό βίντεο με κάποιες από τις δράσεις και πρωτοβουλίες που είχε αναπτύξει ο Χρήστος Μέγκλας, τη δεκαετία που βρισκόταν στο τιμόνι του Επιμελητηρίου.
Η βραδιά έκλεισε με την απονομή τιμητικής πλακέτας την οποία παρέλαβε ο Βασίλης Μέγκλας, γιος του αείμνηστου Προέδρου.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Σερρών αποφάσισε ομόφωνα σε Έκτακτη Συνεδρίαση τη μετονομασία του πρώην Στρατοπέδου Κολοκοτρώνη σε Επιχειρηματικό Κέντρο SEREXPO«ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΓΚΛΑΣ», ως ελάχιστο φόρο τιμής και αναγνώρισης στο πρόσωπό του για τον πολυετή του αγώνα που έθεσε τις βάσεις για την υλοποίηση του οράματός του, τη δημιουργία ενός Επιχειρηματικού Κέντρου που θα λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης του Νομού μας.
Την θλίψη για το θάνατο του εκλεκτού στελέχους της επιχειρηματικής και επιμελητηριακής κοινότητας και μέχρι πρόσφατα Προέδρου του Επιμελητηρίου Σερρών, Χρήστου Μέγκλα εκφράζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ).
Εκ μέρους της ΓΣΕΒΕΕ, ο Πρόεδρος κ. Γεώργιος Καββαθάς εξέφρασε τη βαθιά λύπη του και τα ειλικρινή συλλυπητήρια προς του οικείους του. Όπως δήλωσε, «ο Χρήστος Μέγκλας υπηρέτησε με συνέπεια και υποδειγματικό τρόπο τον επιμελητηριακό θεσμό και τις επιχειρήσεις του νομού Σερρών προσφέροντας μέσα από την πλούσια συνδικαλιστική του δράση καινοτόμες προτάσεις. Αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στον επιχειρηματικό κόσμο ως συνεργάτης και ως άνθρωπος. ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους του».
Ο Χρήστος Μέγκλας είχε αναπτύξει πλούσια δράση στα κοινά και κυρίως στη διεκδίκηση της ανάπτυξης της υγιούς επιχειρηματικότητας, από τη θέση του Προέδρου του Επιμελητηρίου Σερρών, την οποία υπηρέτησε με υψηλή αίσθηση καθήκοντος και αφοσίωση από το 2011 έως το 2021.
Τα θερμά της συλλυπητήρια αποστέλλει η ΟΕΒΕΣΣ για την απώλεια του τέως Προέδρου του Επιμελητηρίου Σερρών Χρήστου Μέγκλα και ενημερώνει τα μέλη της πως αντί για στεφάνι στην κηδεία του Χρήστου Μέγκλα θα καταθέσει το ανάλογο ποσό προς τιμήν του για τη στήριξη του συσσιτίου του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σερρών (Παναγίτσα).
Ο κος Χρήστος Μέγκλας υπέβαλε σήμερα Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021 την παραίτησή του από τη θέση του Προέδρου και του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Σερρών με επιστολή του προς τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και την Υπηρεσία του Επιμελητηρίου Σερρών, η οποία και επισυνάπτεται στην παρούσα ανακοίνωση.
«ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΣΕΡΡΩΝ, ΚΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΚΛΑ
ΠΡΟΣ: – Μέλη Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Σερρών – Υπηρεσία Επιμελητηρίου Σερρών
Σέρρες, 23/06/2021
ΘΕΜΑ: Επιστολή Παραίτησης από τη θέση του Προέδρου και του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Σερρών
Αγαπητές/οί συνάδελφοι, με την παρούσα επιστολή υποβάλω την παραίτησή μου από τη θέση του Προέδρου και του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Σερρών. Προσωπικοί λόγοι δεν μού επιτρέπουν να συνεχίσω απρόσκοπτα την άσκηση των καθηκόντων μου και τον αγώνα για τη στήριξη των μελών μας, την ανάπτυξη της τοπικής επιχειρηματικότητας και την εν γένει οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου μας. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά πρωτίστως εσάς, τους συναδέλφους – μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Σερρών για την άριστη συνεργασία μας και την εμπιστοσύνη, που επιδείξατε στο πρόσωπό μου κατά την άσκηση των καθηκόντων μου, καθώς και το προσωπικό του Επιμελητηρίου, που εδώ και δέκα χρόνια συνέβαλλε τα μέγιστα στην επίτευξη των στόχων της Διοίκησής μας. Ευχαριστώ και τους εκπροσώπους των αιρετών αρχών και των διοικητικών υπηρεσιών του Νομού μας, για την δημιουργική συνεργασία μας όλα αυτά τα χρόνια. Θα ήθελα, τέλος, να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς όλους τους Σερραίους επιχειρηματίες και επαγγελματίες, που με εμπιστεύτηκαν και με εξέλεξαν Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Σερρών για δύο συνεχόμενες θητείες. Ευελπιστώ ότι η επιλογή αυτή τους δικαίωσε, καθώς πρωταρχικός μου στόχος ήταν πάντα η ενίσχυση των επιχειρήσεων – μελών του Επιμελητηρίου μας, μέσα από ενέργειες, δράσεις, παρεμβάσεις και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Δεσμεύομαι να παραμείνω ενεργό μέλος της επιχειρηματικότητας του τόπου μας και εύχομαι στην επόμενη Διοίκηση να συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο την προσπάθεια για τη βελτίωση του επιχειρηματικού, οικονομικού και κοινωνικού περιβάλλοντος του Νομού μας, ώστε να διεκδικήσει την ανάπτυξη που του αξίζει.
Τηνέκτακτη ενίσχυση υπό μορφή αποζημίωσης ανά επιχείρηση και χωρίς κριτήρια για το Ν. Σερρών ζητά ο Πρόεδρος του ΕΒΕΣ Χρήστος Μέγκλας με επιστολή που αποστέλλει προς τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη και τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα.
ΘΕΜΑ: ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟΥ Ν. ΣΕΡΡΩΝ
Αξιότιμες/οι,
Ο Νομός Σερρών, όπως γνωρίζετε, έχει πληγεί σημαντικά από την πανδημία του κορωνοϊού, με την επιχειρηματική κοινότητα να βρίσκεται σε απόγνωση. Υπενθυμίζεται ότι ο Νομός Σερρών βρίσκεται σε καθεστώς «lockdown» από τις 29 Οκτωβρίου 2020, ήτοι εδώ και πέντε μήνες. Τα κρούσματα συνεχίσουν να κινούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα, μάλιστα, να ενταχθούν με την υπ’ αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 20651 ΚΥΑ (ΦΕΚ 1308/Β´/03.04.2021) τόσο ο Δήμος Σερρών όσο και ο Δήμος Αμφίπολης στο Επίπεδο Πολύ Αυξημένου Κινδύνου. Ιδιαίτερα ισχυρό είναι το πλήγμα που έχουν υποστεί οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου. Οι διαρκείς παρατάσεις του lockdown και η αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου για μεγάλο χρονικό διάστημα έχουν προκαλέσει τεράστια ζημία στις εμπορικές επιχειρήσεις. Η ζημία, αυτή, μάλιστα, δεν καθίσταται δυνατό να αντισταθμιστεί ούτε με τη λειτουργία τους με τη μέθοδο του «click away» και «click inside».
Για τους λόγους αυτούς ζητάμε όπως δοθεί και στις επιχειρήσεις λιανεμπορίου του Ν. Σερρών έκτακτη ενίσχυση υπό μορφή αποζημίωσης ανά επιχείρηση και χωρίς κριτήρια (κύκλος εργασιών/εργαζόμενοι κλπ) τουλάχιστον ποσού 5.000 ευρώ, προκειμένου να αποκατασταθεί η ρευστότητα τους και να καλυφθεί μέρος της ζημίας που έχουν υποστεί. Σε διαφορετική περίπτωση θα αναγκαστούμε να θρηνήσουμε πολλαπλά επιχειρηματικά θύματα, με καταστροφικές συνέπειες για την επιχειρηματικότητα, την απασχόληση και την οικονομία γενικότερα.
Με εκτίμηση, Χρήστος Μέγκλας Πρόεδρος Επιμελητηρίου Σερρών
Σήμερα (19/3/2021) υπεγράφη η σύμβαση μεταξύ του Πρόεδρου του επιμελητηρίου Σερρών, κ. Χρήστου Μέγκλα και της Εταιρίας Ακινήτων του Δημοσίου.
Η συμφωνία αφορά στην παραχώρηση του Στρατοπέδου Κολοκοτρώνη στο Επιμελητήριο Σερρών για είκοσι 20 έτη με δυνατότητα παράτασης 10 ετών με σκοπό τη δημιουργία «Επιχειρηματικού Πάρκου Κολοκοτρώνη».
Ο συνεδριακός και εκθεσιακός τουρισμός αποκτά νέα δυναμική προοπτική για την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών με την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης του στρατοπέδου Κολοκοτρώνη από την ΕΤΑΔ ΑΕ στο Εμπορικό Επιμελητήριο Σερρών για 20 χρόνια με δυνατότητα παράτασης για άλλα δέκα.
Το όραμα του Προέδρου του Επιμελητηρίου Σερρών κ. Χρήστου Μέγκλα για τη δημιουργία ενός σύγχρονου Επιχειρηματικού Πάρκου αποκτά πλέον σάρκα και οστά και βρίσκει σοβαρό συμπαραστάτη στο πρόσωπο του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή, ο οποίος όχι μόνο το ασπάζεται αλλά πιστεύει ακράδαντα στην επιτυχία και πως μπορεί να αποτελέσει έναν επιπλέον σημαντικό πόλο ανάπτυξης για την περιοχή των Σερρών. Στην παράδοση της σύμβασης παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Παναγιώτης Σπυρόπουλος, ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών κ. Κώστας Παπαπαναγιώτου κ.α.
Ο κ. Καραμανλής προσκομίζοντας την σύμβαση παραχώρησης στον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Σερρών επαναβεβαίωσε την πρόθεσή του να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην υλοποίηση του Επιχειρηματικού Πάρκου, που θα δημιουργήσει νέες προοπτικές για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, δίνοντας ευκαιρίες σε start up επιχειρήσεις αλλά και τονώνοντας την τοπική οικονομία.