«Δεν υπάρχουν στοιχεία για υπερμετάδοση στην εστίαση» τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και πρότεινε τρόπους για να ανοίξουν και οι εσωτερικοί χώροι των καταστημάτων
Για την πολύ δύσκολη κατάσταση που βιώνει ο κλάδος της εστίασης λόγω του παρατεταμένου lockdown, τις μεγάλες απώλειες, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να ανοίξουν το επόμενο διάστημα εστιατόρια και καφετέριες μίλησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων.
Μιλώντας στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Χωρίς μάσκα» με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Γιώργο Σμύρνη, ο Γιώργος Καββαθάς ανέφερε πως «υπάρχει μια συζήτηση γενικότερη, τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει συνάντηση με τον κ. Γεωργιάδη και με τους Λοιμωξιολόγους για να δούμε τις προτάσεις που έχουμε, πώς βλέπουν το άνοιγμα της αγοράς και ειδικότερα τον κλάδο της εστίασης».
Σύμφωνα με τον ίδιο «είναι αναγκαίο, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να ανοίξουν τα καταστήματα. Φαίνεται ότι επί 4,5 μήνες το lockdown δεν έφερε αποτελέσματα ούτε στο επιδημιολογικό φορτίο και κατέστρεψε την οικονομία, ιδιαίτερα το λιανεμπόριο και την εστίαση».
«Στο τραπέζι βάζουμε και την πιθανότητα να ανοίξουν όλα τα εστιατόρια και τους εσωτερικούς χώρους με τεχνικά μέσα, ώστε να μπορούν να διασφαλίζουν την ποιότητα του αέρα και τη μη μετάδοση του κορωνοϊού στους εσωτερικούς χώρους είτε με μετρήσεις του αέρα μέσα στις αίθουσες πελατών για τη γρήγορη ανανέωση του αέρα, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης, είτε με αποστειρωτήρες του αέρα που να δίνουν τη δυνατότητα για ένα ασφαλές περιβάλλον» επισήμανε ο κ. Καββαθάς.
«Από τον περασμένο Μάιο, όταν είδαμε τις πρώτες συγκεντρώσεις στις πλατείες, είχαμε ζητήσει τη λειτουργία της εστίασης, γιατί είναι πιο ασφαλής ένας πολίτης μέσα σε έναν χώρο που ελέγχεται και επιτηρείται στο πλαίσιο τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Δεν είχαμε συρροή κρουσμάτων ή εστίες υπερμετάδοσης στον χώρο της εστίασης» υπογράμμισε και πρόσθεσε:
«Ήταν ο κλάδος που δέχτηκε συκοφάντηση ότι κάνει υπερμετάδοση. Κανένα στοιχείο δεν υπάρχει. Ούτε για υπερμετάδοση στα καταστήματα του λιανικού εμπορίου. Θα μπορούσαν να ανοίξουν τουλάχιστον οι μικρές επιχειρήσεις, γιατί για όσα είδαμε το προηγούμενο διάστημα, η πραγματική εικόνα η δεν ήταν εκεί που εστίασαν οι φακοί».
«Το κόστος της εστίασης μέσα στο 2020 είναι πάνω από 37,7% του κύκλου εργασιών, περίπου 2,5 δισ. ευρώ. Αυτό μεταφράζεται όχι ισόποσα σε όλο τον κλάδο, γιατί υπάρχουν τμήματα που έχουν υποστεί μείωση της τάξης του 95% και κάποια που άλλαξαν κατεύθυνση, όπως τα delivery και τα take away που κράτησαν επαφή με το πελατολόγιό τους. Κάποιοι δούλεψαν καλύτερα από την εποχή που ήταν ανοιχτός όλος ο κλάδος, κάποια ρεφάρισαν τις υποχρεώσεις και κράτησαν επαφή με τους πελάτες τους».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «σήμερα, το 43% του κλάδου βρίσκεται μπροστά στο φάσμα του λουκέτου, κάτι που επιβεβαιώνεται και από την έρευνα του ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ. Τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις έχουν μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα».
«Το μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα επανεκκινήσει ο κλάδος. Για να ανοίξει η εστίαση μετά από πέντε μήνες, χρειάζεται προμήθειες εκ του μηδενός και η δαπάνη είναι υψηλή. Ζητάμε ένα χρηματοδοτικό εργαλείο για κεφάλαιο κίνησης, ως επιχορήγηση, σε ένα εύρος 1.000-10.000 ευρώ, ανάλογα με τη δυναμικότητα της επιχείρησης, που θα προσκομίσει η ίδια τα στοιχεία».
«Στα δύο lockdown, του περασμένου Μαρτίου και Νοεμβρίου, η καταστροφή που υπέστη ο κλάδος και οι απώλειες υλικών είναι τεράστια. Σε επιχείρηση που έχει αποθέματα σε ψυγεία και αποθήκες και είναι ευαλλοίωτα, ένα μεγάλο ποσοστό καταστράφηκαν ή δόθηκαν δωρεάν» συνέχισε και κατέληξε:
«Δεν ζητάμε κάτι παράλογο, ζητάμε μια ενίσχυση που θα έρθει να ισοψηφιστεί με τις απώλειες που είχαμε στα δύο lockdown. Κι αυτή η ενίσχυση θα πέσει αμέσως στην αγορά. Όταν βάλει κάποιος το κλειδί στην πόρτα, δεν είναι τα παγιωμένα ανελαστικά έξοδα κάθε μήνα, έχεις να αντιμετωπίσεις και το προσωπικό. Ούτε θα δεις την επόμενη μέρα της επανεκκίνησης υπερπληρότητα, θα υπάρχει φόβος. Στην περσινή επανεκκίνηση πέρασαν 40 ημέρες με υποτονική κίνηση και ζημία των επιχειρήσεων. Να δούμε και το επίπεδο διατήρησης του υφιστάμενου προσωπικού με ενίσχυση της επιδότησης του μη μισθολογικού κόστους. Είναι τεράστια η ζημιά. Και το ιδιωτικό χρέος μέσα στην πανδημία εκτοξεύτηκε κατά 30 δισ. ευρώ. Πρέπει να συζητηθεί το κούρεμά του και μια ρεαλιστική ρύθμιση. Ξεκινάμε ουσιαστικά μετά από έναν χρόνο κλειστή την εστίαση ή σε υπολειτουργία με συσσωρευμένες υποχρεώσεις από την προηγούμενη κρίση, που έρχονται να προστεθούν στα δυσμενή αποτελέσματα μέσα στην υγειονομική κρίση, που ήταν βίαιη. 30 χρόνια στην εστίαση δεν είχα πάρει εντολή από το κράτος να κλείσω την επιχείρηση».
Πηγή: newpost.gr