Σε λήψη απόφασης για κινητοποιήσεις για τη μη επαρκή στήριξη των επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της πανδημίας καλεί η ΓΣΕΒΕΕ τις τοπικές και κλαδικές Ομοσπονδίες-μέλη της μέσα από δελτίο τύπου που αποστέλλει σήμερα (4/3/2021), με προτεινόμενη ημερομηνία ταυτόχρονων  κινητοποιήσεων την Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021.

Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή της ΓΣΕΒΕΕ

 

Αγαπητοί συνάδελφοι, 

Η πρωτοφανής υγειονομική κρίση που έχει οδηγήσει κλάδους και δραστηριότητες σε  παρατεταμένη διακοπή ή σημαντικό περιορισμό της λειτουργίας τους, έχει δυσανάλογα  σοβαρές επιπτώσεις για τις μικρές, πολύ μικρές επιχειρήσεις και τους  αυτοαπασχολούμενους–ελευθέρους επαγγελματίες.  

Όσο περνάει ο καιρός και παραμένει η κατάσταση των συνεχόμενων lockdown η έλλειψη  ρευστότητας σε συνδυασμό με την συσσώρευση υποχρεώσεων επηρεάζει την επιβίωση  όλο και περισσότερων επιχειρήσεων, με τους συναδέλφους να βλέπουν τους κόπους μιας  ζωής να χάνονται.

Ήδη, τόσο με βάση τις έρευνες του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ όσο και από την ενημέρωση που  λαμβάνουμε από όλες τις ομοσπονδίες μας, οι επιχειρήσεις με μηδενική ρευστότητα  πολλαπλασιάζονται, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη βιωσιμότητα τους. Εκτιμάται ότι 1 στις  4 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις δεν έχουν πλέον καθόλου ταμειακά διαθέσιμα, ώστε  να μπορούν να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους.  

Τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση απέχουν από το να χαρακτηριστούν  ως επαρκή, για να σωθούν οι χιλιάδες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που  επηρεάζονται δυσανάλογα από τον εκτεταμένο περιορισμό οικονομικών και κοινωνικών  δραστηριοτήτων, που μέχρι σήμερα χρησιμοποιείται ως ο μοναδικός τρόπος  αντιμετώπισης της πανδημίας. Και τούτο, παρά τις συνεχείς πιέσεις και παρεμβάσεις της  ΓΣΕΒΕΕ για την λήψη επιπρόσθετων και επαρκών μέτρων για την στήριξη των μικρών και  πολύ μικρών επιχειρήσεων. 

Επιπλέον, η αβεβαιότητα για το πότε θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε από αυτή την  καταστροφική για τις επιχειρήσεις και την οικονομία κατάσταση εντείνεται,  προδιαγράφοντας ένα δυσοίωνο μέλλον, ειδικά για τις μικρές, πολύ μικρές επιχειρήσεις,  τους εργαζόμενους τους και τους αυτοαπασχολούμενους που δραστηριοποιούνται σε  κλάδους που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία.  

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την στήριξη αυτών των επιχειρήσεων παραμένει  ανεπαρκής και θολός. Έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση φαίνεται πως η βαθιά  οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία θα οδηγήσει σε βίαιη αναδιάρθρωση  του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας με αποτέλεσμα την συντριβή των μικρών και πολύ  μικρών επιχειρήσεων και την απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων απασχόλησης, με  συνέπεια την φτωχοποίηση της λεγόμενης «ραχοκοκαλιάς» της ελληνικής οικονομίας και  την περαιτέρω ολιγοπώληση της αγοράς.

Καλούμε όλες τις Ομοσπονδίες της ΓΣΕΒΕΕ (Τοπικές & Κλαδικές) να συγκαλέσουν τα  Όργανά τους και να πάρουν αποφάσεις για κινητοποιήσεις (πχ αποκλεισμό ΔΟΥ-ΕΦΚΑ Αποκεντρωμένες Διοικήσεις κ.α.) με προτεινόμενη ημερομηνία ταυτόχρονων  κινητοποιήσεων την Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021. 

Τα αιτήματα μας για την διάσωση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων τόσο για  το διάστημα που η οικονομία θα παραμένει σε καθεστώς αυστηρών περιορισμών, όσο  και κατά το διάστημα της σταδιακής επαναφοράς στην «κανονικότητα» αποτυπώνονται  σε 3 βασικούς άξονες: 

επαρκή ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων  

διαγραφή των οφειλών προς το Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία (χωρίς απώλεια  συνταξιοδοτικού χρόνου), που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας και  ελάφρυνση των φορολογικών συντελεστών 

προγράμματα επιδότησης του μη μισθολογικού ή/και του μισθολογικού κόστους για  την διακράτηση των θέσεων εργασίας 

Επικουρικά, όλα τα μέτρα στήριξης των μικρών, πολύ μικρών επιχειρήσεων και  αυτοαπασχολούμενων που αναφέρονται στους 8 Άξονες Πολιτικής της ΓΣΕΒΕΕ  (επισυνάπτεται).

ΑΞΟΝΕΣ

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *