Με επιστολή που απέστειλε η ΓΣΕΒΕΕ προς τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδη και κοινοποίησε προς όλους τους Περιφερειάρχες της χώρας ζητά να ληφθεί επείγουσα μέριμνα για την τροποποίηση των προϋποθέσεων των προγραμμάτων ενίσχυσης  μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία COVID-19 που  προκήρυξαν οι Περιφέρειες και βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης.

 

Διαβάστε την επιστολή:

ΑΠ.: 46225 Αθήνα, 26 Απριλίου 2021  

Προς: 

Πρόεδρο ΕΝΠΕ 

κ. Απ. Τζιτζικώστα 

Κοινοποίηση: 

Όλους τους περιφερειάρχες 

Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Αδ. Γεωργιάδη 

Θέμα: Επείγουσα μέριμνα για τροποποίηση των προϋποθέσεων των προγραμμάτων ενίσχυσης  μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία COVID-19 που  προκήρυξαν οι Περιφέρειες και βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης 

Κύριε Πρόεδρε, 

Τα προγράμματα ενίσχυσης της ρευστότητας των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που  προκηρύχθηκαν το προηγούμενο φθινόπωρο από τις Περιφέρειες, με την μορφή της επιδότησης  προς τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία, αποτέλεσαν μια θετική εξέλιξη.  

Ωστόσο, όπως προκύπτει κατά το στάδιο υλοποίησης, τα σχετικά προγράμματα συνοδεύονται από  όρους που δεν συνάδουν με το βασικό σκοπό τους, δηλαδή τη διάσωση των επιχειρήσεων,  δημιουργώντας προϋποθέσεις αποτυχίας αυτών και διόγκωσης των ήδη σοβαρών προβλημάτων  που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις.  

Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι το ύψος των ενισχύσεων δεν είναι ούτε ακατάσχετο, ούτε  αφορολόγητο. Ειδικότερα, όπως ορίστηκε με την παρ. 2 του άρθρου 63 του Ν. 4712/2020 η  επιχορήγηση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ των Περιφερειών θα φορολογηθεί κανονικά, ενώ και για το  ακατάσχετο ισχύουν προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα στην ως άνω παράγραφο αναφέρεται : «… Οι  τελικές πληρωμές των δικαιούχων, μετά την ολοκλήρωση του έργου, δύνανται να κατάσχονται, να  υπόκεινται σε παρακράτηση και να συμψηφίζονται, με τυχόν οφειλές του δικαιούχου προς το  Ελληνικό Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία και καταβάλλονται με την υποχρεωτική προσκόμιση  αποδεικτικών φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας. Το συνολικό ποσό που κατάσχεται,  παρακρατείται ή συμψηφίζεται σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο δεν μπορεί να υπερβαίνει το  30% του ποσού της τελικής πληρωμής…». Τέλος, η υποχρέωση χορήγησης ασφαλιστικής και  φορολογικής ενημερότητας αποτελεί όρο που δεν λαμβάνει υπόψη τις πρωτοφανείς συνθήκες  που βιώνουμε και ως εκ τούτου θα πρέπει να απαλειφτεί. 

Με βάση αυτά και προκειμένου τα προγράμματα των περιφερειών να επιτελέσουν το σκοπό τους  και να συνεισφέρουν στην προσπάθεια που γίνεται για την διάσωση των επιχειρήσεων, που  αποτελεί προϋπόθεση για την ταχεία ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στη μετά covid-19  περίοδο, παρακαλούμε να μεριμνήσετε άμεσα για την τροποποίηση των σχετικών προϋποθέσεων,  ώστε οι ενισχύσεις που θα λάβουν οι επιχειρήσεις να είναι αφορολόγητες, ακατάσχετες και χωρίς  υποχρέωση χορήγησης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας. 

Ως πρότυπο μπορείτε να αξιοποιήσετε τη σχετική ρύθμιση που έχει νομοθετηθεί για το  πρόγραμμα ΕΣΠΑ της εστίασης, και συγκεκριμένα στο άρθρο 76 – Αφορολόγητο, ανεκχώρητο και  ακατάσχετο της ενίσχυσης που καταβάλλεται στο πλαίσιο της δράσης «Επιδότηση κεφαλαίου  κίνησης σε επιχειρήσεις εστίασης για προμήθεια πρώτων υλών»- του Ν. 4796/2021

Εν αναμονή των ενεργειών σας.

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *