|
|
|
|
Συγκροτημένη πρωτοβουλία των φορέων των Σερρών για το ζήτημα των διοδίων – Κατάθεση κοινού αιτήματος διαλόγου από Επιμελητήριο και Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ
Με γνώμονα την προστασία του εισοδήματος των επαγγελματιών και εργαζομένων και τη στήριξη της τοπικής οικονομίας, το Επιμελητήριο Σερρών και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ Σερρών συνεχίζουν τη συστηματική τους δράση για το ζήτημα της αύξησης του κόστους μετακίνησης στον οδικό άξονα Σερρών – Θεσσαλονίκης.
Η πρωτοβουλία, η οποία ξεκίνησε με απόφαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ, εξελίχθηκε σε ένα ευρύ μέτωπο συνεργασίας με το σύνολο των θεσμικών φορέων της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών. Στο πλαίσιο αυτό, κατατέθηκε εκ νέου επίσημο αίτημα για τον ορισμό συνάντησης με τη διοίκηση της εταιρίας «Νέα Εγνατία Οδός», τόσο από το Επιμελητήριο Σερρών όσο και από την ΑΔΕΔΥ.
Οι φορείς των Σερρών επιδιώκουν την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου με την εταιρεία διαχείρισης, προκειμένου να εξεταστούν βιώσιμες λύσεις ελάφρυνσης για τους συχνούς χρήστες του οδικού δικτύου. Η πρόταση εστιάζει στη διαμόρφωση ειδικών εκπτωτικών πακέτων και κλιμακωτών χρεώσεων για τους μόνιμους κατοίκους και τις επιχειρήσεις της Π.Ε. Σερρών, αξιοποιώντας τις προβλέψεις του ισχύοντος νομικού πλαισίου .
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών, Αθανάσιος Μαλλιάρας, τόνισε: «Το Επιμελητήριο Σερρών στέκεται αρωγός στην πρωτοβουλία της ΑΔΕΔΥ, καθώς το ζήτημα των διοδίων πλήττει καίρια την ανταγωνιστικότητα των τοπικών επιχειρήσεων και το κόστος παραγωγής. Η συνεργασία των φορέων είναι απαραίτητη για να διεκδικήσουμε δίκαιες ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν στην τοπική αγορά να αναπνεύσει. Ο διάλογος με τον παραχωρησιούχο είναι το πρώτο και αναγκαίο βήμα για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση».
Ο Πρόεδρος του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Σερρών, Βασίλειος Παπαχρήστου, δήλωσε: «Εργαζόμαστε μεθοδικά από τις αρχές του έτους, επιδιώκοντας τη θεσμική συνεργασία όλων των δυνάμεων του τόπου μας. Σκοπός μας είναι να μεταφέρουμε στη διοίκηση της εταιρείας την πραγματική εικόνα της οικονομικής επιβάρυνσης που υφίστανται οι συμπολίτες μας και να αναζητήσουμε από κοινού λύσεις που θα διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή. Πιστεύουμε στον διάλογο και αναμένουμε την ανταπόκριση της εταιρείας στο αίτημα των φορέων των Σερρών».
.
Τον Γιώργο Ταΐρη εξέλεξε ομόφωνα η Διοικητική Επιτροπή του Επιμελητηρίου Σερρών, ως νέο Γενικό Γραμματέα στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 09-03-2026. Η εκλογή του νέου Γενικού Γραμματέα έγινε, όπως προβλεπόταν, μετά την παραίτηση του Βασίλη Μαντζαρούδη. Έτσι πλέον η σύνθεση της Δ.Ε. του Επιμελητηρίου Σερρών έχει ως εξής:
Πρόεδρος
Αθανάσιος Μαλλιαράς
Α’ Αντιπρόεδρος
Γεώργιος Μήχος
Β’ Αντιπρόεδρος
Ιωάννης Παπουτσής
Γενικός Γραμματέας
Γιώργος Ταΐρης
Οικονομική Επόπτρια
Διαλεχτή Παυλάκη
Υπεύθυνος Γ.Ε.ΜΗ & Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων
Σωτήριος Κοτσαμπάς
Υπεύθυνος Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων
Δημήτριος Αγγλίδης
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών, Αθανάσιος Μαλλιαράς ευχήθηκε καλή θητεία στον κ. Ταΐρη, εκφράζοντας την πεποίθηση πως θα ανταποκριθεί επάξια στο θεσμικό του ρόλο, αξιοποιώντας και την πρότερη εμπειρία του, καθώς ο κ. Ταίρης υπήρξε και πάλι Γενικός Γραμματέας του Επιμελητηρίου Σερρών, στην προηγούμενη θητεία του οργάνου.
Τις θερμές τους ευχές έδωσαν στον νέο Γενικό Γραμματέα και τα υπόλοιπα μέλη της Διοικητικής Επιτροπής, τονίζοντας πως θα συνεχίσουν όλοι μαζί με σύμπνοια και συνεργασία να εργάζονται για την ενίσχυση και την πρόοδο του επιχειρηματικού κόσμου των Σερρών.
Αγαπητά μέλη,
Σας ενημερώνουμε ότι με στόχο την εξωστρέφεια και την προβολή των σερραϊκών επιχειρήσεων, το Επιμελητήριο Σερρών προτίθεται να λάβει μέρος στην Έκθεση στο Σταθμό Μετρό «Σύνταγμα», που θα διεξαχθεί στην Αθήνα στις 11-15 Μαΐου 2026.
Σ’ αυτήν την προσπάθεια μάλιστα ενώνει τις δυνάμεις του με τα Επιμελητήρια Ημαθίας, Κιλκίς, Πιερίας και Χαλκιδικής, συμμετέχοντας από κοινού και δημιουργώντας ουσιαστικά μία κοινή πλατφόρμα προβολής, με την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής.
Το Επιμελητήριο Σερρών καλεί όσους Σερραίους επιχειρηματίες το επιθυμούν να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους, καθώς πρόκειται για μία έκθεση που δίνει τεράστιες δυνατότητες προβολής, αφού πραγματοποιείται σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα σημεία της Αθήνας, το Μετρό Συντάγματος, από το οποίο διέρχονται καθημερινά εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι.
Η έκθεση θα διεξαχθεί από Δευτέρα 11 έως Παρασκευή 15 Μαΐου 2026 με ωράριο λειτουργίας 9.00-21.00, στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων Στάση Μετρό «Σύνταγμα» Αθήνα.
Να σημειωθεί πως υπάρχει η δυνατότητα λιανικής πώλησης και το κόστος συμμετοχής για κάθε επιχείρηση είναι 800 ευρώ πλέον ΦΠΑ.
Όσοι θα ήθελαν να συμμετάσχουν μπορούν να το δηλώσουν έως την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2026 στο email eves@eves.gr ή στα τηλέφωνα 23210 99744 & 99723. Να τονιστεί πως θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας λόγω περιορισμένων θέσεων.
Το μέλλον των τεχνικών επαγγελμάτων βρέθηκε στο επίκεντρο ενημερωτικής εκδήλωσης που πραγματοποίησε το Επιμελητήριο Σερρών, με θέμα «Οι εξελίξεις στον κλάδο των Τεχνικών Επαγγελμάτων – Υφιστάμενη Κατάσταση και Προοπτικές», την Τετάρτη 4 Μαρτίου 2026, στην αίθουσα «Γεώργιος Χρηστίδης», στο Επιμελητηριακό Μέγαρο Σερρών.
Η τεχνική εκπαίδευση, οι θεσμικές αλλαγές αλλά και οι νέες προοπτικές που δημιουργούνται, αναδείχθηκαν στην διάρκεια της εκδήλωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη ΓΣΕΒΕΕ. Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Α΄ Αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Δημήτρης Βαργιάμης, ο οποίος υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι τα τεχνικά επαγγέλματα προσφέρουν σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης και αποτελούν κρίσιμο πυλώνα της οικονομίας. Επίσης, τόνισε ότι για να αξιοποιηθούν πλήρως οι προοπτικές που αναδεικνύονται, απαιτούνται από την Πολιτεία ουσιαστικές αλλαγές αλλά και εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου που διέπει το σύνολο των τεχνικών επαγγελμάτων στην χώρα.
Στην διάρκεια της εκδήλωσης, χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών, κ. Αθανάσιος Μαλλιαράς, ο οποίος αναφέρθηκε στη διαχρονικά στενή και παραγωγική συνεργασία μεταξύ του Επιμελητηρίου Σερρών και της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), επισημαίνοντας τη σημασία της κοινής δράσης για την ενίσχυση των επαγγελματιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της περιοχής. Στην εκδήλωση τοποθετήθηκε και ο Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ και Υπεύθυνος ΓΕΜΗ και Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων του Επιμελητηρίου Σερρών, κ. Σωτήρης Κοτσαμπάς, ο οποίος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη για συνεχή γνώση, κατάρτιση και επιμόρφωση των επαγγελματιών, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της σύγχρονης αγοράς και στις τεχνολογικές εξελίξεις.
Η εκδήλωση αποτέλεσε μια σημαντική ευκαιρία για διάλογο και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των συμμετεχόντων, με αντικείμενο το μέλλον των τεχνικών επαγγελμάτων, αναδεικνύοντας παράλληλα τη σημασία της συνεργασίας φορέων και επαγγελματιών για την ανάπτυξη του κλάδου των τεχνικών επαγγελμάτων.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, απονεμήθηκαν σε εκπαιδευόμενους τα Πιστοποιητικά Παρακολούθησης των Σεμιναρίων Τεχνικού Ασφαλείας που υλοποιήθηκαν από το ΚΕΚ της ΓΣΕΒΕΕ, για τα μέλη του Επιμελητηρίου Σερρών.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 4 Μαρτίου και ώρα 18:00, στην αίθουσα «Γ. Χρηστίδης», στον 3ο όροφο του Επιμελητηριακού Μεγάρου, με κεντρικό ομιλητή τον Α’ Αντιπρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Δημήτριο Βαργιάμη.
Η εκδήλωση αποτελεί μέρος των πρωτοβουλιών του Επιμελητηρίου Σερρών που στοχεύουν στη συνεχή ενημέρωση των επαγγελματιών – μελών και στην προκειμένη περίπτωση στην ανάδειξη των σύγχρονων προκλήσεων και ευκαιριών που διαμορφώνουν το παρόν και το μέλλον των τεχνικών επαγγελμάτων.
Επιπλέον, στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα απονεμηθούν τα Πιστοποιητικά Παρακολούθησης των Σεμιναρίων Τεχνικού Ασφαλείας που υλοποιήθηκαν από το ΚΕΚ της ΓΣΕΒΕΕ, για τα μέλη του Επιμελητηρίου.
Να τονίσουμε τέλος, πως η συνεργασία του Επιμελητηρίου Σερρών με τη ΓΣΕΒΕΕ είναι πάντοτε εξαιρετική και θα συνεχιστεί και με νέες συνέργειες.

Η δυναμική του κλάδου των Logistics στη χώρα μας, οι προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξής τους και κυρίως οι δυνατότητες, οι δυσκολίες και οι προκλήσεις που αφορούν στο Νομό Σερρών, συζητήθηκαν διεξοδικά κατά τη διάρκεια σχετικής ενημερωτικής εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν το Επιμελητήριο Σερρών σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Logistics.
Τους προσκεκλημένους ομιλητές και συμμετέχοντες καλωσόρισε ο Β’ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών, Γιάννης Παπουτσής ο οποίος τους ευχαρίστησε για τη συμμετοχή και τόνισε τη σπουδαιότητα της συγκεκριμένης εκδήλωσης. Όπως επισήμανε, σε μια εποχή συνεχών αλλαγών και αυξημένων προσκλήσεων η σωστή ενημέρωση γύρω από τις εξελίξεις στα logistics αποτελεί βασικό εργαλείο για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Επιπλέον, επισήμανε πως το Επιμελητήριο Σερρών θα συνεχίσει να παρέχει ενημέρωση προς τα μέλη του για όλα τα σημαντικά θέματα που βοηθούν στην ενίσχυση και ανάπτυξη των επιχειρήσεών τους.
Το αυξημένο ενδιαφέρον των συμμετεχόντων απέδειξε πόσο αναγκαία είναι η ενημέρωση σχετικά με την συστηματική διαδικασία σχεδιασμού, υλοποίησης και διαχείρισης της ροής προϊόντων, υπηρεσιών, πληροφοριών και πόρων, από το σημείο προέλευσης στο σημείο διανομής ή κατανάλωσης.
Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης διακεκριμένοι επιστήμονες τους κλάδου της εφοδιαστικής αλυσίδας ανέλυσαν τον ρόλο των logistics και όλες τις προοπτικές που υπάρχουν για μεγαλύτερη εξέλιξή τους, με στόχο την έγκαιρη και οικονομικά αποδοτική μεταφορά, αποθήκευση και διανομή προϊόντων, καλύπτοντας τη ζήτηση με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.
Ομιλητές ήταν οι:
Συντονιστής: Μάριος Μπουγιούκας – Αντιπρόεδρος Λειτουργιών EEL
Ακολούθως εκπρόσωποι μεγάλων σερραϊκών επιχειρήσεων μίλησαν για την εφαρμογή των Logistics και έθεσαν ζητήματα που θα μπορούσαν να βελτιώσουν σημαντικά τον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας στο Νομό Σερρών.
Ομιλητές ήταν οι:
Συντονιστής: Ανέστης Μαγκανάρης – Σύμβουλος Εφοδιαστικής Αλυσίδας, Mentor-Chai
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με έναν εποικοδομητικό διάλογο, όπου απαντήθηκαν ερωτήματα και προβληματισμοί των συμμετεχουσών επιχειρήσεων. Από τη Διοίκηση του Επιμελητηρίου Σερρών εκτός από τον Β’ Αντιπρόεδρο, το «παρών» έδωσαν ο Υπεύθυνος Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων Δημήτρης Αγγλίδης, ο Υπεύθυνος ΓΕΜΗ και Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων , Σωτήρης Κοτσαμπάς και τα μέλη του Δ.Σ. Γιώργος Ταΐρης και Θωμάς Τενεκετζής.

Το Επιμελητήριο Σερρών σας προσκαλεί να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας για συμμετοχή στο Περίπτερό του σε εκθέσεις που θα λάβουν χώρα το επόμενο διάστημα. Συγκεκριμένα πρόκειται για τις εκθέσεις:
• ΕΞΠΟΤΡΟΦ | 31 Ιανουαρίου-02 Φεβρουαρίου 2026, ΜEC Παιανίας
• FOOD EXPO | 14-16 Μαρτίου 2026, Metropolitan Expo
• AGROTICA | 29 Iανουαρίου- 01 Φεβρουαρίου 2026, Διεθνές Εκθεσιακό & Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.
Η συμμετοχή του Επιμελητηρίου στις εν λόγω εκθέσεις θα εξαρτηθεί από το ενδιαφέρον που θα ανακύψει από τις επιχειρήσεις, γι’ αυτό καλούνται να το δηλώσουν έως τις 5 Δεκεμβρίου, προκειμένου να γίνει ο κατάλληλος προγραμματισμός.
Δηλώσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος: Ε: eves@eves.gr | Τ: 23210 99723 & 99744
Να σημειωθεί πως σε όλες τις εκθέσεις θα υπάρξει επιδότηση από το Επιμελητήριο για την κάλυψη μέρους του κόστους συμμετοχής της κάθε επιχείρησης.
Επίσης, να τονίσουμε πως θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Το Επιμελητήριο Σερρών, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών εξωστρέφειας και στήριξης των σερραϊκών επιχειρήσεων, σας προσκαλεί να συμμετάσχετε στην 4η συνάντηση γνωριμίας με εκπροσώπους ξενοδοχειακών μονάδων από όλη την Ελλάδα.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 29-30 Νοεμβρίου 2025 στο Elpida Resort και σ’ αυτήν θα κληθούν να συμμετάσχουν εκπρόσωποι μεγάλων ξενοδοχείων από όλη τη χώρα, προκειμένου να γνωρίσουν τις σερραϊκές επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε κλάδους που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν ανάγκες ξενοδοχείων.
Γνωρίζοντας πως η αγορά των ξενοδοχείων είναι ένα μεγάλο «πεδίο» όπου μπορούν να εισχωρήσουν πολλές κατηγορίες προϊόντων, θεωρούμε πως αυτές οι συναντήσεις θα αποτελέσουν πρόσφορο έδαφος για σημαντικές γνωριμίες και σύναψη συμφωνιών.
Όσοι επιθυμείτε να συμμετάσχετε σας παρακαλούμε να το δηλώσετε έως τις 31 Oκτωβρίου 2025 στο e-mail eveserres@gmail.com. Τηλέφωνα επικοινωνίας 23210 99723 & 23210 99744.
Να σημειωθεί πως θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας και ότι ενδεχομένως να υπάρξει κάποια μικρή οικονομική επιβάρυνση για τη συμμετοχή.

Ομάδα έμπειρων επαγγελματιών στον κλάδο της κομμωτικής θα βρίσκεται στον πεζόδρομο της Π. Κωστοπούλου, στο κέντρο της πόλης και μπροστά στο Επιμελητήριο των Σερρών από τις 21:00 έως και τις 23:00 για να προσφέρει ΔΩΡΕΑΝ στο κοινό τις υπηρεσίες της, όπως:
Δημιουργικές πλεξίδες
Λαμπερά tinsel στα μαλλιά
Η φετινή Λευκή Νύχτα ας γίνει μια αξέχαστη εμπειρία για όλη την πόλη

Επισκευαστές Οχημάτων, Φανοποιοί, Ιδιοκτήτες συνεργείων και πλυντηρίων οχημάτων αντέδρασαν στην άρνηση της κυβέρνησης να δώσει μια εύλογη παράταση, προκειμένου να διορθωθούν οι αδικίες της εφαρμογής του νέου νόμου. Κατέθεσαν ψήφισμα στον Αντιπεριφερειάρχη Σερρών, Παναγιώτη Σπυρόπουλο και στη συνέχεια κάνοντας πορεία έφτασαν στο κτήριο της ΔΟΥ Σερρών όπου και εκεί ομάδα αντιπροσώπων κατέθεσε σχετικό ψήφισμα.
Βάσει του ψηφιακού πελατολογίου, οι επιχειρήσεις από σήμερα είναι υποχρεωμένες να εγγράφουν κάθε εργασία που εκτελούν και να αποστέλλουν τα δεδομένα στην ΑΑΔΕ μέσω ψηφιακής πλατφόρμας, με στόχο «την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης».
Η νέα υποχρέωση έρχεται να προστεθεί στο ήδη σύνθετο ψηφιακό οικοσύστημα που περιλαμβάνει τα ηλεκτρονικά βιβλία (myDATA) και το ψηφιακό δελτίο αποστολής, δημιουργώντας, σύμφωνα με τους επαγγελματίες, αθέμιτο ανταγωνισμό εις βάρος όσων δεν έχουν οργανωμένα λογιστήρια και τεχνική υποστήριξη.
“Η οριζόντια επιβολή δίχως διαβούλευση, δεν μπορεί να είναι αποδεκτή από κανέναν”, τονίζουν οι εκπρόσωποι του κλάδου των οχημάτων, προσθέτοντας ότι, σε πολλές περιπτώσεις, το μέτρο είναι ανεφάρμοστο και προκαλεί «ψηφιακή ασφυξία» στους επαγγελματίες, πλήττοντας την επιβίωση χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Στο πλευρό των επαγγελματιών σύσσωμο το Δ.Σ. της ΟΕΒΕΣΣ, που έδωσε το παρών, αλλά και η ΓΣΕΒΕΕ που προ ημερών εξέδωσε ανακοίνωση στήριξης και στις σημερινές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας εκπροσωπήθηκε από τον Γενικό της Γραμματέα, κο Σωτήριο Κοτσαμπά.
Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν έως την Παρασκευή 4/7/2025 και αναμένεται να εντατικοποιηθούν το προσεχές διάστημα, αν δεν υπάρξει κάποια εξέλιξη.

10 χρόνια από τη «γέννησή» της συμπληρώνει φέτος η SEREXPO! Το κορυφαίο επιχειρηματικό γεγονός του Νομού έρχεται φέτος επετειακό και πιο δυναμικό από ποτέ, στις 17-21 Σεπτεμβρίου, στο Επιχειρηματικό Κέντρο SEREXPO «ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΓΚΛΑΣ».
Το Επιμελητήριο Σερρών έχει αρχίσει ήδη την προετοιμασία για τη μεγάλη διοργάνωση και η πρώτη ενημερωτική συνάντηση για θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 26 Μαρτίου, στις 19.00, στο Επιμελητήριο Σερρών. Σ’ αυτήν καλούνται να συμμετάσχουν οι εκθέτες προηγούμενων ετών, επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος για πρώτη φορά ,καθώς και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.
2015-2025,10 χρόνια SEREXPO!
Συνεχίζουμε μαζί!

