Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΑΔΕ:
myDATA: Εκτός λειτουργίας από Σάββατο 17.12.2022 και ώρα 02:00, έως την Κυριακή 18.12.2022 και ώρα 23:00, λόγω αναβάθμισης
Πηγή: odigostoupoliti
Πηγή: odigostoupoliti
Σε λειτουργία τίθεται από 2/12 η νέα έκδοση 1.9.0 της εφαρμογής «timologio» της ΑΑΔΕ, επεκτείνοντας σημαντικά τις λειτουργικές δυνατότητες του myDATA στον τομέα της διακίνησης αποθεμάτων. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η νέα έκδοση εστιάζει στην πλήρη ενσωμάτωση των Παραστατικών Διακίνησης (Παραστατικά 9.3), ενώ παράλληλα διασφαλίζει την άμεση εναρμόνιση με τις τελευταίες φορολογικές διατάξεις στον Κώδικα ΦΠΑ.
Οι κυριότερες αλλαγές και προσθήκες που περιλαμβάνει η έκδοση 1.9.0 είναι:
Η εφαρμογή εμπλουτίζεται με ολοκληρωμένες λειτουργίες έκδοσης και διαχείρισης παραστατικών διακίνησης.
• Νέοι Σκοποί Διακίνησης: Προστέθηκε ο νέος κωδικός 20 «Μεταφορές – Ταχυμεταφορές», καλύπτοντας τις ανάγκες του κλάδου των μεταφορών.
• Επικαιροποίηση Σκοπών: Μετονομάστηκαν οι κωδικοί:
• 7: «Επεξεργασία – Συναρμολόγηση – Αποσυναρμολόγηση»
• 8: «Ενδοδιακίνηση» (πρώην «Μεταξύ Εγκαταστάσεων Οντότητας»)
• Δυνατότητα Ακύρωσης: Παρέχεται πλέον η δυνατότητα ακύρωσης παραστατικών διακίνησης απευθείας μέσα από την εφαρμογή.
• Ευελιξία στα ΑΦΜ: Υποστηρίζεται η χρήση του ίδιου ΑΦΜ για Εκδότη και Λήπτη σε περιπτώσεις ενδοδιακίνησης και λοιπών διακινήσεων.
• Διαχείριση Απώλειας Διασύνδεσης (offline έκδοση):
• Προστέθηκε ειδική επιλογή (checkbox) «Απώλεια διασύνδεσης» κατά τη δημιουργία σειράς παραστατικών 9.3.
• Η ένδειξη ενσωματώνεται αυτόματα στο QR Code και στη σελίδα δρομολόγησης, ενημερώνοντας για την κατάσταση offline έκδοσης.
• Ενεργοποιήθηκε η υποστήριξη της ειδικής γραμμής «Δωροεπιταγή/Δωρεάν Διάθεση» (Rec type 6) με μηδενική αξία.
• Εμφανίζεται σχετική ένδειξη τόσο κατά την προσθήκη του προϊόντος όσο και στη λίστα αγαθών του παραστατικού.
• Ενσωματώθηκαν οι αλλαγές στις περιγραφές των Αιτιών Εξαίρεσης ΦΠΑ, σε πλήρη συμμόρφωση με τον νέο Κώδικα ΦΠΑ (Ν. 5144/2024).
Η νέα έκδοση θα είναι διαθέσιμη μετά την αναβάθμιση που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2025 (7:00 – 9:00 π.μ.), διάστημα κατά το οποίο η εφαρμογή δεν θα είναι διαθέσιμη.
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Εξυπηρέτηση Φορολογουμένων της ΑΑΔΕ my1521:
• Τηλεφωνικά στο 1521, χωρίς χρέωση, εργάσιμες ημέρες από 7:00 έως 20:00.
• Ψηφιακά στο my1521, 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, επιλέγοντας: Θέματα Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων & myDATA > timologio.
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ανακοινώνει την παράταση της προθεσμίας διαβίβασης των δεδομένων εσόδων τιμολόγησης, εξόδων αυτοτιμολόγησης και τίτλων κτήσης, στην πλατφόρμα myDATA, έως τις 15 Ιουνίου 2022.
Στη συνέχεια, με βάση την εικόνα των ηλεκτρονικών βιβλίων τους, όπως θα έχει διαμορφωθεί από τη διαβίβαση στην myDATA των παραστατικών από τους προμηθευτές τους, διαβιβάζουν τυχόν αποκλίσεις παραστατικών εξόδων, από τις 10 Ιουνίου 2022 έως τις 31 Οκτωβρίου 2022.
Για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων, προβλέπεται ότι, ειδικά για το 2021, οι διαβιβάσεις δεδομένων εσόδων και αποκλίσεων εξόδων μπορούν να γίνουν, είτε αναλυτικά, ανά παραστατικό, είτε συγκεντρωτικά, ανά ΑΦΜ πελάτη ή προμηθευτή.
Επίσης, για το έτος 2021 και εφεξής, οι αγρότες ειδικού καθεστώτος, καθώς και οι μη υπόχρεοι σε τήρηση λογιστικών αρχείων (βιβλίων) και έκδοση παραστατικών πωλήσεων, απαλλάσσονται από την εν λόγω υποχρέωση.
Πηγή: ΕΕΑ
Αθήνα, 28 Μαρτίου 2022
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΑΔΕ
Τέλος οι συγκεντρωτικές πελατών-προμηθευτών – Μέσω myDATA η διαβίβαση εσόδων για το 2021
Το τέλος της υποχρέωσης υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών από τις επιχειρήσεις φέρνει απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή.
Για το 2021 και στο εξής, η σχετική υποχρέωση πληροφόρησης καλύπτεται από τις διαβιβάσεις δεδομένων στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.
Ειδικότερα, για το 2021: Οι επιχειρήσεις διαβιβάζουν υποχρεωτικά στην myDATA τα απαιτούμενα δεδομένα των εσόδων τιμολόγησης, εξόδων αυτοτιμολόγησης και τίτλων κτήσης, που έχουν εκδώσει, έως τις 27 Μαΐου 2022.
Στη συνέχεια, με βάση την εικόνα των ηλεκτρονικών βιβλίων τους, όπως θα έχει διαμορφωθεί από τη διαβίβαση στην myDATA των παραστατικών από τους προμηθευτές τους, διαβιβάζουν τυχόν αποκλίσεις παραστατικών εξόδων, από τις 10 Ιουνίου έως τις 31 Οκτωβρίου 2022.
Για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων, προβλέπεται ότι, ειδικά για το 2021, οι διαβιβάσεις δεδομένων εσόδων και αποκλίσεων εξόδων μπορούν να γίνουν, είτε αναλυτικά, ανά παραστατικό, είτε συγκεντρωτικά, ανά ΑΦΜ πελάτη ή προμηθευτή.
Επίσης, για το έτος 2021 και εφεξής, οι αγρότες ειδικού καθεστώτος, καθώς και οι μη υπόχρεοι σε τήρηση λογιστικών αρχείων (βιβλίων) και έκδοση παραστατικών πωλήσεων, απαλλάσσονται από την εν λόγω υποχρέωση.
Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, δήλωσε: «Έχουμε εστιάσει όλες μας τις προσπάθειες ώστε η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών μας να υποστηρίζει την ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων, διευκολύνοντας την καθημερινότητά τους.
Η κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής καταστάσεων πελατών προμηθευτών είναι ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση και αποδεικνύει ότι η πλατφόρμα myDATA είναι η πιο επιδραστική και αμοιβαία επωφελής ψηφιακή μεταρρύθμιση της σχέσης του επιχειρείν με το Δημόσιο.
Ευχαριστούμε το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος και τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας, για τη συνεργασία τους στη διαμόρφωση του νέου πλαισίου διαβίβασης δεδομένων παραστατικών από τις επιχειρήσεις στην ΑΑΔΕ».
Πηγή: taxheaven.gr
Τυπικά μέχρι 31.03.2022 όλες οι επιχειρήσεις έπρεπε να αποστείλουν στην πλατφόρμα του myDATA πλήρη στοιχεία για τα παραστατικά εσόδων που έχουν εκδώσει για την περίοδο από 1.1.2021 έως 1.10.2021. Αυτό δεν θα ήταν δυνατόν να συμβεί πάντως, ιδίως με όσα συμβαίνουν στην οικονομία τις τελευταίες εβδομάδες, ούτε και για τις παλιές και απλές –όπως τώρα πια αποδεικνύεται- “ΜΥΦ”. Λογικά συνεπώς η διορία θα μετατεθεί -έως Μάιο ή Ιούνιο όπως συνέβη πέρυσι για τις συγκεντρωτικές τιμολογίων.
Με βάση τον οδηγό της ΑΑΔΕ, περιγράφεται ένας πολύπλοκος τρόπος για να αποσταλούν τα στοιχεία του 2021 στην πλατφόρμα myDATA. Και έτσι, πάνω από 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι και λογιστές μπαίνουν σε διαδικασίες που θα κάνουν πολλούς να…νοσταλγήσουν τις ΜΥΦ!
-έσοδα τιμολόγησης
-έξοδα αυτοτιμολόγησης
-τίτλους κτήσης
-εγγραφές τακτοποίησης εσόδων.
Προαιρετικά διαβιβάζουν επιπλέον: έξοδα τιμολόγησης, έσοδα αυτοτιμολόγησης και εγγραφές τακτοποίησης εξόδων.
1. Κανονικός Τρόπος Διαβίβασης δεδομένων στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA: διαβιβάζουν τα δεδομένα τους στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA για το 2021 και εφεξής, σύμφωνα με τις επιχειρησιακές και τεχνικές προδιαγραφές που αναρτά η ΑΑΔΕ και δεν απαιτείται να ακολουθήσουν τον εναλλακτικό τρόπο διαβίβασης των δεδομένων τους.
Οι οδηγίες πάντως, παραπέμπουν τους υπόχρεους σε άλλες οδηγίες και σε εγχειρίδια 300 σελίδων (όπως αυτό):

2. Εναλλακτικός Τρόπος Διαβίβασης στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA
Η ΑΑΔΕ προσφέρει στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να επιλέξουν και εναλλακτικό τρόπο διαβίβασης.
Ειδικότερα αφορά στις περιπτώσεις που οι επιχειρήσεις, έχουν τα δεδομένα τους σε εμπορικά προγράμματα ERP, τα οποία ενδέχεται να μην είναι συμβατά με την ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.
Στην περίπτωση αυτή, τους δίνεται επιπλέον η δυνατότητα να διαβιβάσουν τα δεδομένα τους στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA για το 2021 με διακριτούς τύπους παραστατικών και συγκεκριμένους χαρακτηρισμούς συναλλαγών, για το σύνολο των δεδομένων που έχουν την υποχρέωση να διαβιβάσουν.
Σύμφωνα με τον εναλλακτικό τρόπο οι επιχειρήσεις δύνανται να διαβιβάσουν τα δεδομένα τους για συναλλαγές χονδρικής (B2B) 2021, είτε αναλυτικά ένα – ένα, είτε συγκεντρωτικά ανά πελάτη και ανά μήνα, σύμφωνα με το Πρότυπο Αρχείο myDATA 2021, το οποίο συνοδεύει τις οδηγίες:

Όπως αναφέρουν οι συντάκτες του αναλυτικού οδηγού της ΑΑΔΕ:
3. Ειδικότερα θέματα
Σε περίπτωση κανονικής διαβίβασης:
Στην περίπτωση του εναλλακτικού τρόπου διαβίβασης:
Σύμφωνα με τα παραπάνω, διενεργείται η διαβίβαση των δεδομένων του 2021, για όλες τις επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από τον επιλεγόμενο τρόπο διαβίβασης, σύμφωνα με τα οριζόμενα της Α.1138/2021.
Χαρακτηριστικό πάντως της δυσκολίας κατανόησης και εφαρμογής των οδηγιών είναι, για παράδειγμα, και το εξής απόσπασμα των οδηγιών (παρατίθεται αυτούσιο):
«Τα δεδομένα των εγγραφών τακτοποίησης εσόδων και εξόδων σύμφωνα με τον εναλλακτικό τρόπο διαβίβασης περιλαμβάνει δύο επιλογές:
1η Επιλογή: Διαβίβαση εγγραφών τακτοποίησης με την 1η γραμμή σύνοψης, στην οποία ο συγκεντρωτικός χαρακτηρισμός Ε3_562 Λοιπά Συνήθη Έσοδα για 17.3 και ο συγκεντρωτικός χαρακτηρισμός Ε3_585_016 Λοιπά Έξοδα για 17.5, περιέχει με αντίθετο πρόσημο, το συνολικό ποσό που διαβιβάστηκε στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, από τους Τύπους Παραστατικών 1.1 , 1.1 αυτοτιμολόγηση, 5.2, 3.1, 11.1 και 11.4. Στις επόμενες γραμμές σύνοψης, κατανέμονται τα ποσά στους κωδικούς Ε3, με κανονικό πρόσημο, σύμφωνα με την υποβληθείσα δήλωση Ε3. Σε αυτούς τους κωδικούς υπάρχει περίπτωση να περιλαμβάνεται με κανονικό πρόσημο και ο χαρακτηρισμός Ε3_562 Λοιπά Συνήθη Έσοδα για 17.3 και ο χαρακτηρισμός Ε3_585_016 Λοιπά Έξοδα για 17.5, με το ποσό που πραγματικά συσχετίζεται με αυτούς.
2η Επιλογή: Διαβίβαση εγγραφών τακτοποίησης με την 1η γραμμή σύνοψης, στην οποία ο συγκεντρωτικός χαρακτηρισμός Ε3_562 Λοιπά Συνήθη Έσοδα για 17.3 και ο συγκεντρωτικός χαρακτηρισμός Ε3_585_016 Λοιπά Έξοδα για 17.5, δεν περιέχει με αντίθετο πρόσημο, το συνολικό ποσό που διαβιβάστηκε από τους Τύπους Παραστατικών 1.1, 1.1 αυτοτιμολόγηση, 5.2, 3.1, 11.1 και 11.4 , αλλά μόνο το ποσό που κατανέμεται στις υπόλοιπες γραμμές σύνοψης. Στις επόμενες γραμμές σύνοψης δεν περιλαμβάνεται ο χαρακτηρισμός Ε3_562 Λοιπά Συνήθη Έσοδα για 17.3 και ο χαρακτηρισμός Ε3_585_016 Λοιπά Έξοδα για 17.5 με το ποσό που πραγματικά συσχετίζεται με αυτούς. Το ποσό του χαρακτηρισμού και για τις δύο περιπτώσεις, προκύπτει μετά την αφαίρεση του συνολικού ποσού που διαβιβάστηκε με τους Τύπους Παραστατικών 1.1, 1.1 αυτοτιμολόγηση, 5.2, 3.1, 11.1 και 11.4, από την 1ης γραμμή σύνοψης των Τύπων Παραστατικών 17.3 και 17.5 ανά περίπτωση.
Για σκοπούς άμεσης τεκμηρίωσης προκρίνεται η 1η επιλογή».
Ολόκληρος ο νέος οδηγός MyDATA
Πρότυπο αρχείο myDATA_2021 (.xslx)
Πηγή: newmoney.gr
Στο εξής, μέσω της πλατφόρμας myDATA εκατοντάδες χιλιάδες υπόχρεοι θα πρέπει να διαβιβάζουν τα τιμολόγια τους στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Να σημειωθεί ότι ήδη από την 1η Οκτωβρίου, αυτό ήδη συμβαίνει για τις επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία και τζίρο άνω των 50.000 ευρώ καθώς και για επιχειρήσεις (φυσικά και νομικά πρόσωπα) με απλογραφικά βιβλία με τζίρο άνω των 100.000 ευρώ.
Η ΑΑΔΕ για να διευκολύνει τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις ενεργοποίησε την εφαρμογή timologio της ΑΑΔΕ, η οποία προσφέρει τη δυνατότητα έκδοσης παραστατικών ψηφιακά με ταυτόχρονη διαβίβαση στο myDATA. Πάνω από 10.000 επαγγελματίες έχουν εγγραφεί στην ηλεκτρονική εφαρμογή και καθημερινά ο αριθμός αυξάνεται.
Το myDATA είναι η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα, με την οποία η ΑΑΔΕ εισάγει τα ηλεκτρονικά βιβλία στην καθημερινότητα των επιχειρήσεων. Τα Ηλεκτρονικά Βιβλία ΑΑΔΕ αποτελούν ένα πολύ σημαντικό βήμα ψηφιακού μετασχηματισμού της Φορολογικής Διοίκησης και της σχέσης της με τις επιχειρήσεις. Στόχος είναι πρωτίστως η εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων, παρέχοντας μια ψηφιακή πλατφόρμα για την εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων, που θα οδηγήσει σε αυτοματοποίηση της συμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων και θα τις απαλλάξει από υποχρεώσεις που έχουν σήμερα, όπως η υποβολή Καταστάσεων Πελατών – Προμηθευτών (ΜΥΦ).
Μαζί με τη μείωση του διοικητικού κόστους των επιχειρήσεων, τα ηλεκτρονικά βιβλία ΑΑΔΕ ενισχύουν τη διαφάνεια των συναλλαγών, προσφέροντας ένα ψηφιακό περιβάλλον συνεργασίας των επιχειρήσεων για την τιμολόγηση των αγαθών και των υπηρεσιών. Επίσης, εδραιώνουν την αξιοπιστία στη σχέση της Φορολογικής Διοίκησης με τις επιχειρήσεις και λειτουργούν ως μηχανισμός οικειοθελούς συμμόρφωσης και πρόληψης της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, αλλά και διευκόλυνσης των συνεπών επιχειρήσεων στην επιστροφή των φόρων που δικαιούνται.
Πριν την υποχρεωτική διαβίβαση των τιμολογίων εσόδων στην πλατφόρμα myDATA οι επαγγελματίες θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
– διαμορφώσουν το προφίλ τους,
– να συνθέσουν το πελατολόγιό τους,
– να οργανώσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που τιμολογούν και
– να εκδώσουν και να αποθηκεύσουν σε μορφή pdf τα κάθε είδους παραστατικά της (τιμολόγια, αποδείξεις κ.λπ.).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στο χρονοντούλαπο της ιστορίας μπαίνουν την 1η Νοεμβρίου τα χάρτινα βιβλία εσόδων-εξόδων και τα τιμολόγια τα οποία καθιερώθηκαν στην Ελλάδα το 1948. Από τον επόμενο μήνα στην καθημερινότητα εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων μπαίνουν τα myDATA. Παράλληλα από την 1η Νοεμβρίου θα πρέπει όλες οι ταμειακές μηχανές να έχουν διασυνδεθεί με τα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ.
Με τα ηλεκτρονικά βιβλία και τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες θα απαλλαγούν οριστικά από την υποχρέωση υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών ενώ οι φορολογικές αρχές θα έχουν πλήρη εικόνα για τις δραστηριότητες των επιχειρήσεων και έτσι θα μπορούν να εντοπίζουν περιπτώσεις απόκρυψης εισοδημάτων και φοροκλοπής (μη απόδοση φόρου εισοδήματος, ΦΠΑ κ.α)
Ηδη, οι επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία και τζίρο άνω των 50.000 ευρώ καθώς και για επιχειρήσεις (φυσικά και νομικά πρόσωπα) με απλογραφικά βιβλία με τζίρο άνω των 100.000 ευρώ διαβιβάζουν υποχρεωτικά στην πλατφόρμα myDATA τα παραστατικά εσόδων ενώ από 1η Νοεμβρίου η υποχρέωση αυτή επεκτείνεται και στις υπόλοιπες επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.
Σε καθημερινή βάση αποστέλλονται πάνω από 1.000.000 παραστατικά ενώ στην εφαρμογή timologio της ΑΑΔΕ, η οποία προσφέρει τη δυνατότητα έκδοσης παραστατικών ψηφιακά με ταυτόχρονη διαβίβαση στο myDATA, έχουν εγγραφεί πάνω από 12.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες με απλογραφικά βιβλία και τζίρο έως 50.000 ευρώ.
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι λίγο πριν την υποχρεωτική διαβίβαση των τιμολογίων τους στη πλατφόρμα myDATA της ΑΑΔΕ θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
– Διαβιβάζονται υποχρεωτικά τα παραστατικά εσόδων.
– Τα παραστατικά εσόδων που έχουν εκδοθεί από την 1η Ιανουαρίου 2021 έως την 1η Οκτωβρίου 2021 ή την 1η Νοεμβρίου 2021 διαβιβάζονται στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ έως και την 31 Μαρτίου 2022.
– Για το έτος 2021 δεν προβλέπονται πρόστιμα και κυρώσεις σε περίπτωση μη διαβίβασης των στοιχείων. Μέχρι το τέλος του έτους το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή νομοθετική διάταξη που θα ορίζει τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται σε περίπτωση μη τήρησης του νόμου.
– Για τη διαβίβαση των παραστατικών μπορεί να γίνει δωρεάν χρήση της εφαρμογής “timologio” για την τήρηση ηλεκτρονικών βιβλίων από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρές επιχειρήσεις, που δεν διαθέτουν μηχανογραφικό σύστημα έκδοσης και διαβίβασης παραστατικών στο myDATA ή το σύστημά τους δεν καλύπτει τις καθημερινές τους ανάγκες
– Mέσω της εφαρμογής “Timologio” ακολουθώντας ορισμένα απλά βήματα, οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις μπορούν να διαμορφώσουν το προφίλ τους, να συνθέσουν το πελατολόγιό τους, να οργανώσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που τιμολογούν και να εκδώσουν και να αποθηκεύσουν σε μορφή pdf τα κάθε είδους παραστατικά της (τιμολόγια, αποδείξεις κλπ).
– Με την έκδοση των παραστατικών μέσα από το «timologio», η εφαρμογή αποστέλλει ταυτόχρονα και αυτόματα τη σύνοψη κάθε συναλλαγής στο myDATA (έσοδα) του επαγγελματία και στο myDATA της επιχείρησης – πελάτη (έξοδα).
– Αποκλειστικά υπεύθυνος για την αλήθεια και την ακρίβεια των εκδιδόμενων παραστατικών παραμένει ο χρήστης της εφαρμογής. Η εφαρμογή timologio δεν αποστέλλει τα εκδιδόμενα παραστατικά στον λήπτη τους. Η αποστολή τους παραμένει ευθύνη του χρήστη της εφαρμογής.
Πηγή: in.gr
Ειδικά για το 2021 η διαβίβαση αφορά μόνο στα παραστατικά εσόδων και όχι τους λογιστικούς χαρακτηρισμούς εξόδων.
Τα παραστατικά εσόδων που έχουν εκδώσει ή θα εκδώσουν οι επιχειρήσεις μέχρι την ημερομηνία έναρξης υποχρεωτικής διαβίβασης, πρέπει να διαβιβαστούν στην πλατφόρμα του MyDATA το αργότερο έως τις 31.03.2022.
Θυμίζουμε ότι από την 1.10.2021 ισχύει η υποχρεωτική ηλεκτρονική αποστολής των παραστατικών εσόδων για:
Από 1.11.2021 διαβιβάζουν υποχρεωτικά τα παραστατικά εσόδων τους όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις. Επίσης από τον Νοέμβριο ισχύει και η υποχρεωτική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με την εφορία για όλες τις επιχειρήσεις.
Ξεκινά σταδιακά από τη 1η Σεπτεμβρίου η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ για την ηλεκτρονική διαβίβαση των δεδομένων των στοιχείων λιανικής πώλησης.
Οι αποδείξεις που θα εκδίδονται μέσω ταμειακών μηχανών θα διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.
Ειδικότερα σύμφωνα με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ καθορίζεται το χρονοδιάγραμμα της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με το TAXIS.
– από 01/09/2021 αυτές που βάσει ΚΑΔ, δεν επλήγησαν από την πανδημία και το φορολογικό έτος 2019, είχαν ακαθάριστα έσοδα πάνω από 100.000 Euro,
– από 01/10/2021 αυτές που βάσει ΚΑΔ, δεν επλήγησαν από την πανδημία και το φορολογικό έτος 2019, είχαν ακαθάριστα έσοδα μέχρι και 100.000 Euro και
– από 01/11/2021 οι υπόλοιπες επιχειρήσεις. Στην ίδια ημερομηνία εντάσσονται και οι επιχειρήσεις που είτε είναι υπόχρεες σε χρήση ταμειακής μηχανής (Φ.Η.Μ) , είτε χρησιμοποιούν προαιρετικά Φ.Η.Μ. και έχουν κάνει έναρξη εργασιών από 01/01/2020 έως και την 01/09/2021, καθώς και οι επιχειρήσεις που το φορολογικό έτος τους λήγει σε διαφορετική ημερομηνία της 31/12.
Σύμφωνα με την απόφαση τα δεδομένα που διαβιβάζονται, ανά στοιχείο λιανικής πώλησης που εκδίδεται είναι τα εξής:
α) Α.Φ.Μ. του εκδότη
β) Είδος Παραστατικού λιανικής πώλησης
γ) Αύξων αριθμός του στοιχείου λιανικής πώλησης
δ) Ημερομηνία και ώρα έκδοσης
ε) Συντελεστής ΦΠΑ
στ) Συνολική αξία παραστατικού.
Πηγή: newmoney.gr
Με την παράκληση να ενημερωθούν οι Ομοσπονδίες – μέλη της, η ΓΣΕΒΕΕ αποστέλλει σήμερα (4/12/2020) ενημερωτική επιστολή σε σχέση με την ηλεκτρονική πλατφόρμα “My Data”,
Διαβάστε την επιστολή:
ΑΠ.: 45353
Αθήνα, 4 Δεκεμβρίου 2020
Προς:
Ομοσπονδίες Μέλη ΓΣΕΒΕΕ
Με την παράκληση να ενημερώσετε τα Μέλη σας
Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Με κοινή απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της ΑΑΔΕ μετατίθεται για την 1η Απριλίου 2021 η έναρξη της υποχρεωτικής ψηφιακής διαβίβασης στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών βιβλίων myDATA για όλες τις επιχειρήσεις και για τα παραστατικά που εκδίδουν από αυτή την ημερομηνία και έπειτα.
Τα παραστατικά που θα εκδοθούν το πρώτο τρίμηνο του 2021 θα πρέπει να διαβιβαστούν στην πλατφόρμα του myDATA μέχρι 31/10/2021 για την διαμόρφωση της ολοκληρωμένης εικόνας της επιχείρησης στα ηλεκτρονικά βιβλία για το 2021.