Με  στόχο  να στηρίξει οργανωμένα την παραγωγική διαδικασία και τα προϊόντα των μοναστικών Κοινοτήτων και των μικρών και πολύ μικρών παραγωγών η Α.Μ.Κ.Ε. ΚΑΝΩΝ συμμετέχει  στο  1ο Φεστιβάλ Λακωνικών Προϊόντων στο λιμάνι του Γυθείου Λακωνίας, που θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα από  14  έως 16 Ιουλίου 2023 και έχει θέμα  “Η Λακωνία σε πρώτο πρόσωπο” με διοργανωτή το Επιμελητήριο Λακωνίας, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Δήμο της Ανατολικής Μάνης.

Η Α.Μ.Κ.Ε. ΚΑΝΩΝ  ιδρύθηκε και απέκτησε επίσημα νομική υπόσταση τον Σεπτέμβριο του 2017 και  είναι το αποτέλεσμα  γόνιμης συνεργασίας μεταξύ της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) και της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.).

Βασικός  σκοπός της  δημιουργίας της  είναι ως Κέντρο Απονομής Σήματος Μοναστηριακών Προϊόντων & Προϊόντων Μικρών  η   στήριξη  και η   προστασία τους από κάθε λογής άλλα προϊόντα που ανεξέλεγκτα διακινούνται στην αγορά κάνοντας χρήση του όρου «Μοναστηριακά» ή «Μοναστικά» ή «μικρών παραγωγών» χωρίς να είναι, καταστρατηγώντας  με τον τρόπο αυτό κάθε έννοια υγιούς ανταγωνισμού.  Παράλληλα  αποσκοπεί στην  ανάπτυξη ενός ανταγωνιστικού παραγωγικού μοντέλου για τα προϊόντα  με έμφαση στην παράδοση, στον τόπο καταγωγής και στην ποιότητά τους.

Ο «ΚΑΝΩΝ» λειτουργεί ως Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία , διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο και βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με τα Μέλη της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.), ώστε όλες οι ενέργειες να είναι συντονισμένες για την επίτευξη των σκοπών της, τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, καθώς  η Δ.Σ.Ο. αποτελεί το επίσημο όργανο των Κοινοβουλίων των ομόδοξων Ορθοδόξων Κρατών, ενώ η Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. είναι ο βασικός Κοινωνικός Εταίρος που εκφράζει και στηρίζει το σύνολο των μικρών , πολύ μικρών  επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων  στη Χώρα.

Το Σήμα «ΚΑΝΩΝ»  υπάρχει στην χώρα μας ώστε οι καταναλωτές να έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν τα προϊόντα αυτά, σε αντιστοίχιση των  monastic  (καθολικό πρότυπο) αλλά και των halal (ισλαμικό πρότυπο)  και kosher (εβραικό πρότυπο). Μάλιστα το επόμενο διάστημα αναμένεται και η απονομή του πρώτου σήματος “ΚΑΝΩΝ” .

Δικαιούχοι, οι οποίοι, βάση προϋποθέσεων, θα μπορούν για τα προϊόντα τους να λάβουν το σήμα ΚΑΝΩΝ, το οποίο είναι κατοχυρωμένο στο Υπουργείο Ανάπτυξης ,  είναι οι:

  • Ιερές μονές
  • Μικροί Παραγωγοί – Επιχειρήσεις
  • Συνεταιρισμοί
  • Ομάδες Παραγωγών

Προϋπόθεση για την απονομή σήματος σύμφωνα με τις προδιαγραφές, είναι οι δικαιούχοι να διαθέτουν άδεια λειτουργίας, όπως αυτή καθορίζεται ανάλογα με την δραστηριότητα τους και να συμμορφώνονται με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία σχετικά με την Ασφάλεια Τροφίμων και τις Αγορανομικές Διατάξεις.

Ήδη η Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. έχει διαθέσει ιδιόκτητους χώρους για την στέγαση της Α.Μ.Κ.Ε. «ΚΑΝΩΝ», στο κέντρο της Αθήνας, καθώς και όλη την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή (γραφεία, έπιπλα, τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό, εξοπλισμό πληροφορικής κ.λπ.) ώστε η λειτουργία να είναι απρόσκοπτη.

Η ΓΣΕΒΕΕ, δεδομένης της μακρόχρονης και εκτεταμένης εμπειρίας της στη δημιουργία συνεργατικών σχηματισμών θεωρεί  ανάγκη  την ανάπτυξη στοχευμένων πολιτικών υποστήριξης των συνεργατικών σχημάτων και των συνεργειών στον ευρύτερο τομέα της Αγροδιατροφής,  για  τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας, την περαιτέρω αναβάθμιση των ελληνικών προϊόντων και την ενίσχυση της εξωστρέφειας τους. Η προσπάθεια αυτή έχει ήδη τη στήριξη της Εκκλησίας της Ελλάδας και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

( Για περισσότερες πληροφορίες:  ΚΑΝΩΝ, Καποδιστρίου 24 106 82 Αθήνα ,τηλ.: 211 4111590, 210 3816600 εσωτ. 518 : https://kanon-gsevee.eeamarket.gr)

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *