Η απονομή του σήματος αφορά στην παραγωγή , τυποποίηση και συσκευασία επιτραπέζιων ελιών, στην παραγωγή και εμφιάλωση ελαιολάδου, στην εμπορία λικέρ,αφεψημάτων και βοτάνων.

Στην πρώτη απονομή του σήματος “ΚΑΝΩΝ” στα μοναστηριακά προϊόντα που παράγει το Ιερό Κοινόβιο Θεοτόκου Ορμύλιας Χαλκιδικής παρευρέθηκε τη Δευτέρα ο Ε΄ Αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και Πρόεδρος της ΟΕΒΕΣΣ, Σωτήριος Κοτσαμπάς.

Η απονομή που έλαβε χώρα στο Ιερό Κοινόβιο  Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ορμύλιας Χαλκιδικής έγινε παρουσία της Ηγουμένης, γερόντισσας Νικοδήμης, του Προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργου Καββαθά, του Προέδρου του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου και του Γενικού Γραματέα της ΓΣΕΒΕΕ, Δημήτρη Βαργιάμη, ενώ η απονομή του σήματος αφορά στην παραγωγή, τυποποίηση και συσκευασία επιτραπέζιων ελιών, την παραγωγή και εμφιάλωση ελαιολάδου, την εμπορία λικέρ,αφεψημάτων και βοτάνων.

Η Α.Μ.Κ.Ε. ΚΑΝΩΝ ιδρύθηκε και απέκτησε επίσημα νομική υπόσταση τον Σεπτέμβριο του 2017 και είναι το αποτέλεσμα γόνιμης συνεργασίας μεταξύ της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) και της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.).
Βασικός σκοπός της δημιουργίας της είναι ως Κέντρο Απονομής Σήματος Μοναστηριακών Προϊόντων & Προϊόντων Μικρών Παραγωγών, η στήριξη και η προστασία τους από κάθε λογής άλλα προϊόντα που ανεξέλεγκτα διακινούνται στην αγορά κάνοντας χρήση του όρου «Μοναστηριακά» ή «Μοναστικά» ή «μικρών παραγωγών» χωρίς να είναι, καταστρατηγώντας με τον τρόπο αυτό κάθε έννοια υγιούς ανταγωνισμού. Παράλληλα αποσκοπεί στην ανάπτυξη ενός ανταγωνιστικού παραγωγικού μοντέλου για τα προϊόντα με έμφαση στην παράδοση, στον τόπο καταγωγής και στην ποιότητά τους.
Ο «ΚΑΝΩΝ» λειτουργεί ως Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία , διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο και βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με τα Μέλη της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.), ώστε όλες οι ενέργειες να είναι συντονισμένες για την επίτευξη των σκοπών της ,τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο καθώς η Δ.Σ.Ο. αποτελεί το επίσημο όργανο των Κρατών που έχουν Χριστιανούς Ορθοδόξους στα Κοινοβούλιά τους ενώ η Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. είναι ο βασικός Κοινωνικός Εταίρος που εκφράζει και στηρίζει το σύνολο των μικρών, πολύ μικρών επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολουμένων στη Χώρα.

Το Σήμα «ΚΑΝΩΝ» υπάρχει στην χώρα μας ώστε οι καταναλωτές να έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν τα προϊόντα αυτά, σε αντιστοίχιση των monastic (καθολικό πρότυπο), των halal (ισλαμικό πρότυπο) και kosher (εβραϊκό πρότυπο).

Δικαιούχοι, οι οποίοι  μπορούν να λάβουν το σήμα ΚΑΝΩΝ , το οποίο είναι καταχωρημένο στο υπουργείο Ανάπτυξης , για τα προϊόντα τους βάσει προϋποθέσεων είναι οι: Ιερές μονές, Μικροί Παραγωγοί – Επιχειρήσεις, Συνεταιρισμοί και  Ομάδες Παραγωγών.

Προϋπόθεση για την απονομή σήματος σύμφωνα με τις προδιαγραφές, είναι οι δικαιούχοι να διαθέτουν άδεια λειτουργίας, όπως αυτή καθορίζεται ανάλογα με την δραστηριότητα τους και να συμμορφώνονται με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία σχετικά με την Ασφάλεια Τροφίμων και τις Αγορανομικές Διατάξεις.

Η ΓΣΕΒΕΕ, δεδομένης της μακρόχρονης και εκτεταμένης εμπειρίας της στη δημιουργία συνεργατικών σχηματισμών θεωρεί ανάγκη την ανάπτυξη στοχευμένων πολιτικών υποστήριξης των συνεργατικών σχημάτων και των συνεργειών στον ευρύτερο τομέα της Αγροδιατροφής, για τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας, την περαιτέρω αναβάθμιση των ελληνικών προϊόντων και την ενίσχυση της εξωστρέφειας τους. Η προσπάθεια αυτή έχει την ευλογία της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού  Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και την στήριξη της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Mακαριωτάτου  Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου Β’.

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *