
ΠΟΕΣΕ: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις παραχώρησης χρήσης αιγιαλού παραλίας
-
Posted by
oevess
- On 10 Φεβρουαρίου 2026
- 0 comments
Related Posts
ΠΟΕΣΕ: Προκαλούν οι δηλώσεις Τσάπαλου για την Εστίαση
-
Posted by
oevess
- 0 comments
Παρακολουθήσαμε με έκπληξη, τη δημόσια τοποθέτηση του εκπροσώπου Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών κ. Τσάπαλου συνομιλώντας με τον Αντιπρόεδρο της ΠΟΕΣΕ κ. Τάσο Γιατρά, στην εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Action 24 και την εκπομπή Πρωινή Ζώνη με τον Νίκο Υποφάντη και την Αλεξάνδρα Καϋμένου.
Ακούστηκε λοιπόν η φράση από τα πιο επίσημα χείλη του κυρίου Τσάπαλου: «Πείτε μου έναν φόρο που αύξησε η κυβέρνηση στην εστίαση». Ο κ.Τσάπαλος ολισθαίνει και προκαλεί τη νοημοσύνη χιλιάδων επαγγελματιών της εστίασης, είτε από άγνοια είτε από συνειδητή διαστρέβλωση της πραγματικότητας.
Να τον ενημερώσουμε, πως τον Ιανουάριο του 2024, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αύξησε τον ΦΠΑ στα σερβιριζομενα αναψυκτικά στο 24%. Τον Ιούλιο του 2024, αύξησε τον ΦΠΑ στον σερβιριζόμενο καφέ και ροφήματα στο 24%. Τον Οκτώβριο του 2024, έδωσε το δικαίωμα στους Δήμους να αυξήσουν τον φόρο παρεπιδημούντων κατά 50% από το 0,5% σε 0,75%.
Επειδή η μνήμη σας ασθενεί θα σας θυμίσουμε και τα εξής: Το 2013, η κυβέρνηση της ΝΔ μειώσε τον ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% εν μέσω μνημονίου και εισέπραξε περισσότερα έσοδα. Το 2019 ως αντιπολίτευση, το κόμμα της ΝΔ καταθέσε τροπολογία για ενιαίο ΦΠΑ στην εστίαση 13% με τις υπογραφές σύσσωμης της κοινοβουλευτικής ομάδας. Στις εκλογές του 2019, στο επίσημο πρόγραμμα του κόμματος της ΝΔ υπήρξε η προσωπική δέσμευση του Πρωθυπουργού για ενιαίο ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% και μετάβαση στο τέλος του 2023 στο 11%. Σήμερα το 2026, η εστίαση έχει 24% ΦΠΑ στα σερβιριζόμενα ροφήματα με υπογραφή Κυριακου Μητσοτάκη. Παράλληλα, τοποθετήσεις που περιορίζουν την έννοια της εστίασης αποκλειστικά στο φαγητό ή παρουσιάζουν τους θεσμικούς εκπροσώπους του κλάδου ως δήθεν αντίθετους σε μεταρρυθμίσεις, διαμορφώνουν μια ανακριβή εικόνα που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα της αγοράς.
Τέτοιες αλαζονικές τοποθετήσεις και κυρίως οι πολιτικές της κυβέρνησης δημιουργούν μη βιώσιμες επιχειρήσεις. Ο χρόνος στην πολιτική είναι σύντομος και στις προσεχείς εκλογές, να είστε σίγουροι πως η μνήμη των ανθρώπων της εστίασης δεν θα είναι σαν τη δική σας, επιλεκτική.
Από το Γραφείο Τύπου
Η ΠΟΕΣΕ για μια ακόμη χρονιά συμμετείχε στην έκθεση HORECA 2026 στο Metropolitan Expo
-
Posted by
oevess
- 0 comments
Η ΠΟΕΣΕ για μια ακόμη χρονιά συμμετείχε στην έκθεση HORECA 2026 η οποία πραγματοποιήθηκε όπως κάθε χρόνο στο Metropolitan Expo, τα εγκαίνια της οποίας έλαβαν χώρα σε κλίμα αισιοδοξίας και δημιουργικής προοπτικής, με την παρουσία εκπροσώπων του πολιτικού, επιχειρηματικού και θεσμικού κόσμου του Τουρισμού και της Εστίασης, αναδεικνύοντας τη σημασία της διοργάνωσης για την ελληνική οικονομία.
Κατά τη διάρκεια του τετραημέρου 13-16 Φεβρουαρίου, χιλιάδες επαγγελματίες από κάθε γωνιά της χώρας, αλλά και από το εξωτερικό, επισκέφτηκαν την έκθεση, προκειμένου να ενημερωθούν για τις νέες τάσεις, τις καινοτόμες τεχνολογίες και τα σύγχρονα επιχειρηματικά εργαλεία που διαμορφώνουν το παρόν και το μέλλον της Ελληνικής και διεθνούς αγοράς. Παράλληλα η HORECA αποτέλεσε για ακόμη μια χρονιά ένα ισχυρό πεδίο δικτύωσης των επιχειρηματικών συνεργασιών, καθώς πραγματοποιήθηκαν σημαντικές επαφές και εμπορικές συμφωνίες.
Η παρουσία της ΠΟΕΣΕ στην κορυφαία αυτή διοργάνωση επιβεβαιώνει τη διαρκή της δέσμευση για τη στήριξη των επαγγελματιών της Εστίασης & Διασκέδασης, την ανάδειξη των ζητημάτων που απασχολούν τον κλάδο και τη συμβολή της στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου και ανταγωνιστικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Η Εστίαση έχει πλέον ειδική τιμολόγηση ρεύματος!
-
Posted by
oevess
- 0 comments
Μεγάλη επιτυχία για τον κλάδο της Εστίασης, που διεκδίκησε και κατάφερε να εξασφαλίσει για όλους τους συναδέλφους εξατομικευμένα τιμολόγια ρεύματος, με προνομιακές τιμές και τιμολόγηση πάνω στο πραγματικό κόστος της ενέργειας, χωρίς πάγιο και χωρίς επιπλέον κρυφές χρεώσεις!
Καλούμε όλους τους συναδέλφους να επικοινωνήσουν με την ΔΕΛΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ για να ενημερωθούν αναλυτικά και να επωφεληθούν άμεσα από τη νέα αυτή δυνατότητα.
Μαζί, συνεχίζουμε να διεκδικούμε και να πετυχαίνουμε ουσιαστικές λύσεις για τη στήριξη και την ανάπτυξη των επιχειρήσεών μας!
Τηλ: 6946799932
email: info@deltacom.gr
web: www.deltaes.gr/poese

Webinar “Παραδοσιακή ελληνική κουζίνα: έμπνευση για καινοτομία και εξωστρέφεια για μικρές επιχειρήσεις εστίασης και τουρισμού”
-
Posted by
oevess
- 0 comments
Το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ διοργανώνει webinar την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2026 και ώρα 15.00, με θέμα “Παραδοσιακή ελληνική κουζίνα: έμπνευση για καινοτομία και εξωστρέφεια για μικρές επιχειρήσεις εστίασης και τουρισμού”.
Το webinar «Παραδοσιακή ελληνική κουζίνα: έμπνευση για καινοτομία και εξωστρέφεια για μικρές επιχειρήσεις εστίασης και τουρισμού»
προσδοκά να αναδείξει πώς η παραδοσιακή ελληνική κουζίνα μπορεί να αποτελέσει κρίσιμο παράγοντα καινοτομίας και εξωστρέφειας για τις μικρές επιχειρήσεις εστίασης και τουρισμού.
Θα απαντηθεί το γιατί η παραδοσιακή ελληνική κουζίνα είναι ένα ζωντανό διατροφικό και πολιτισμικό κεφάλαιο, με ρίζες στη Μεσογειακή δίαιτα αλλά και με ξεχωριστή, αυθεντική ταυτότητα. Θα εξεταστούν οι βασικές διαφορές της με τη μεσογειακή διατροφή, καθώς και οι ιδιαιτερότητες της τελευταίας (τοπικές πρώτες ύλες, παραδοσιακές τεχνικές, γεύσεις και διατροφικές αρχές). Θα δοθεί έμφαση στη δύναμη της τοπικότητας και της εποχικότητας των προϊόντων και σε άλλες πρακτικές βιώσιμης γαστρονομίας, όπως η μείωση της κατανάλωσης κρέατος και η ενίσχυση plant-forward επιλογών.
Η ελληνική κουζίνα μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για καινοτομία και εξωστρέφεια στον χώρο της μικρής επιχειρηματικότητας στην εστίαση και τον τουρισμό.
Ελάτε να συνδιαμορφώσουμε τα γιατί και τα πώς!
Για να συμμετάσχετε πατήστε εδώ

ΜΗΔΕΝ ΕΙΣ ΤΟ ΠΗΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ τα μέτρα που εξήγγειλε στην 89η ΔΕΘ ο πρωθυπουργός
-
Posted by
oevess
- 0 comments
Η Ένωση Καταστημάτων Αναψυχής & Εστίασης Ν. Σερρών εκφράζει την βαθύτατη οργή και αγανάκτησή της για την πλήρη και προκλητική αδιαφορία της κυβέρνησης απέναντι στον κλάδο μας, όπως αυτή αποτυπώθηκε στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη 89 η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Μετά από μια παρατεταμένη περίοδο ανασφάλειας, όπου οι επιχειρήσεις μας λύγισαν υπό το βάρος της ακατάσχετης ακρίβειας, του ενεργειακού κόστους που έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και της δραματικά μειωμένης κατανάλωσης, περιμέναμε από την κυβέρνηση δίκαιες και ουσιαστικές λύσεις. Αντ’ αυτού, εισπράξαμε μια εκκωφαντική σιωπή. Μια σιωπή που ισοδυναμεί με καταδίκη για χιλιάδες επιχειρήσεις του κλάδου.
O Πρωθυπουργός,
- Αρνείται επίμονα την επαναφορά του ΦΠΑ στο 13%, στο σερβιριζόμενο καφέ, ροφήματα και μη αλκοολούχα ποτά, παρά τις προεκλογικές του δεσμεύσεις για μειωμένο και ενιαίο ΦΠΑ στην εστίαση. Είμαστε ο μοναδικός κλάδος που δεχθήκαμε αύξηση στους συντελεστές ΦΠΑ κατά τη θητεία του.
- Δεν ανακοίνωσε ΚΑΝΕΝΑ ουσιαστικό μέτρο για την ανάσχεση του ενεργειακού κόστους, αφήνοντας μας έρμαια στις διαθέσεις της αγοράς και οδηγώντας μας με μαθηματική ακρίβεια στο λουκέτο.
- Παραβλέπει την ανάγκη μείωσης του μη μισθολογικού κόστους, αδιαφορώντας για την ασφυξία που προκαλεί στις επιχειρήσεις και την αδυναμία μας να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας.
Όταν σβήνουν τα φώτα της εστίασης, σκοτεινιάζει ολόκληρη η κοινωνία και η οικονομία.
Από το Γραφείο Τύπου

ΝΕΑ Εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας σχετικά με τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες
-
Posted by
oevess
- 0 comments

Διαβάστε αναλυτικά την εγκύκλιο:


Στη Δήμαρχο Σερρών για τα προβλήματα του κλάδου το νέο Δ.Σ. της Ένωσης Καταστημάτων Αναψυχής & Εστίασης Ν. Σερρών
-
Posted by
oevess
- 0 comments

Στο πλαίσιο της συνεργασίας με τους επαγγελματίες του κλάδου της Εστίασης & Αναψυχής, η Δήμαρχος Σερρών Βαρβάρα Μητλιάγκα, υποδέχθηκε το πρωί της Τετάρτης 12 Μαρτίου 2025, στο Δημαρχείο τα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Καταστημάτων Αναψυχής & Εστίασης Νομού Σερρών.
Ήταν η πρώτη συνάντηση γνωριμίας με το νέο προεδρείο της Ένωσης, που στόχο είχε την ενδυνάμωση-ανάπτυξη των εποικοδομητικών συνεργασιών με το Δήμο Σερρών. Επίσης, δρομολογήθηκαν κοινές δράσεις για την ανάπτυξη του τουρισμού και της επισκεψιμότητας στην πόλη των Σερρών, ενώ αναφορά έγινε και στην αποπληρωμή οφειλών από μερίδα επαγγελματιών του κλάδου προς το δήμο Σερρών.
Επί τάπητος τέθηκε και η νέα κανονιστική που θα προωθήσει η δημοτική αρχή, με παρεμβάσεις, οι οποίες θα περιλαμβάνονται στον κανονισμό που αφορά στους δημόσιους χώρους, για την ομαλή «συνύπαρξη» πεζών και τραπεζοκαθισμάτων.
Η Δήμαρχος Σερρών τόνισε την ανάγκη τήρησης της νομιμότητας από τους επαγγελματίες του κλάδου εστίασης και αναψυχής στην πόλη των Σερρών, ώστε να μην προκύπτουν προβλήματα προσβασιμότητας των πολιτών. «Η τήρηση των κανόνων είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των καταστημάτων με τους πολίτες. Η δημοτική αρχή σχεδιάζει εντός του έτους την αλλαγή της κανονιστικής για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στο δημόσιο χώρο. Θα προηγηθεί περίοδος διαβούλευσης και διαλόγου με όλους τους φορείς όπως ορίζει ο Νόμος» ανέφερε η κ. Μητλιάγκα.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος και υπεύθυνος του τμήματος Αδειοδοτήσεων Παναγιώτης Κεΐσογλου, ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας Χρυσοβαλάντης Καζακίδης, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Διασύνδεσης με τον Ιδιωτικό Τομέα Κωνσταντίνος Μπέγος, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αριστοκλής Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνικών & Εμπορικών Σωματείων Νομού Σερρών Σωτήρης Κοτσαμπάς.




